Пооштрене рестрикције на границама широм Европе

ЛОНДОН: Велики број земаља ЕУ одлучио је да пооштри рестрикције на граници како би се успорило ширење корона вируса и зауставио пораст броја заражених мутираним сојевима, а међу њима се налазе Француска, Немачка, Чешка, Португал, Белгија, преноси ББЦ.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Armando Franca)

У Француској ће од недеље бити уведене нове рестрикције на улазак у земљу како би се успорило ширење корона вируса и „увоз“ нових сојева. Сва путовања изван ЕУ која нису неопходна ће бити забрањена, а захтеви за тестирањем путника у оквиру блока биће пооштрени.

Немачка ће од недеље увести забрану на улазак у земљу за већину путника који долазе из земаља снажно погођених новим мутираним сојевима. У те земље спадају Велика Британија, Ирска, Португал, Бразил, Јужна Африка, Лесото и Есвантини, а очекује се да ће мере бити на снази до 17. фебруара.

Уласке у земљу који нису нужни од недеље ће забранити и Чешка, у покушају да спречи продор мутираних сојева.

Власти Португала су својим грађанима у четвртак забраниле сва путовања која нису неопходна, а мера ће бити на снази током две недеље.

У Белгији су од среде забрањена сва путовања из земље до 1. марта, осим у нужним случајевима.

За разлику од ових земаља, влада Италије је у петак саопштила да ће од понедељка више подручја бити класификовано као зоне у којима важи мање рестрикција, упркос упозорењима лекара. Ниједан регион више неће бити у црвеној зони у којој важе најстроже мере када је реч о путовањима и раду предузећа.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести