Порастао извоз француског оружја на Блиски исток

ПАРИЗ: Извоз француског оружја у Саудијску Арабију порастао је за 50 одсто 2018. године, упркос позивима владе Француске да се оконча "прљави рат" у Јемену, показују званични подаци француске владе.
w
Фото: pixabay.com

Подаци казују да је укупна продаја оружја порасла за трећину током прошле године и да сада износи 9,1 милијарди евра, преноси Ројтерс.

Француска је у току 2018. Саудијској Арабији продала око милијарду евра наоружања и војне технике, а како наводи агенција, највише је продато патролних чамаца.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом која се бори против Хути побуњеника у Јемену користи делимичну блокаду лука под побуњеничком контролом као једну од главних тактика у јеменском грађанском рату.

Званични Париз саопштио је да продају оружја прате строге процедуре и да је свака трансакција у складу са међународним споразумима.

Како наводи агенција, Француска је међу главним извозницима оружја на свету, а продаја је нагло скочила када су склопљени уговори за продају авиона "рафал" Катару и Индији, као и нуклеарних подморница Аустралији.

Извоз француског оружја на Блиски исток скочио је на четири милијарде евра, са 3,9 милијарди.

Како наводи Ројтерс, већина оружја извезена на Блиски исток завршила је у Катару, који је противник Саудијске Арабије у сукобу у Јемену.

Катар је наручио "рафале" и хеликоптере, а цена продаје износила је 2,4 милијарде евра.

 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести