Престонице В4 потписале Пакт о слободним градовима

БУДИМПЕШТА:  Градоначелници четири средњоевропске престонице потписали су данас Пакт о слободним градовима, обећавајући да ће сарађивати у питањима попут заштите животне средине, урбаног планирања и јавног превоза.
budimpesta, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Градоначелници Будимпеште, Прага, Варшаве и Братиславе, који су или независни или припадају опозицији, заложили су се за директније финансирање из Европске уније и истакли пораст популизма и екстремизма у својим земљама, Мађарској, Чешкој, Пољској и Словачкој, иначе чланицама Вишеградске четворке.

Такође смо сведоци да се наш регион, на неки начин, затвара од утицаја слободног западног света, мада, ипак, у наше четири престонице видимо највећу концентрацију различитости - социјалне, верске, политичке, етничке и националне", рекао је градоначелник Братиславе Матус Вало.Церемонија потписивања одржана је на симболичној локацији, у дому Централноевропског универзитета (ЦЕУ) у Будимпешти.

Како се наводи, та установа је недавно била приморана да пресели велики део својих главних активности у Беч због законских промена владе Виктора Орбана усмерених на, како се наводи, његов идеолошки сукоб са оснивацем ЦЕУ-а, милијардером Џорџом Соросом.

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ понудио је градску канцеларију у Бриселу осталим чланицама пакта да лакше лобирају за директније финансирање општина."У протеклој деценији, значајан део фондова ЕУ отисао је у компаније олигарха блиских моћи", рекао је Карачоњ.

Пакт је такође препознао да су сва четири града суочена са сличним изазовима: "климатске промене, неједнакост, стамбена криза, старење становништва, социјална стратификација и политички трибализам".Градоначелник Прага Зденек Хриб рекао је да ће неуспех у решавању проблема грађана довести до "новог таласа популизма... који ће пружити једноставне и погрешне одговоре на те проблеме".

Земље Вишеградске имају подударне ставове по многим питањима, на пример, у свом противљењу имиграцији.Градоначелник Варшаве Рафал Трзасковски је рекао да су земље Вишеградске четворке уједињене у блокирању планова ЕУ, "уместо да предлажу нове иницијативе".

"Желимо да своје иницијативе заснивамо на доказима, а не на идеологији. То нас чини мало другачијим од неких наших влада", рекао је Трзасковски.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести