Нинисто обавестио Путина о плановима Финске за улазак у НАТО

МОСКВА: Фински председник Саули Нинисто данас је у телефонском разговору обавестио руског председника Владимира Путина о плановима Хелсинкија за придруживање НАТО-у истичући да се безбедносно окружење у Финској драстично променило од почетка сукоба у Украјини.
1
Фото: pixabay.com

Нинисто се, како је саопштила његова канцеларија, осврнуо на захтеве Русије да се Финска уздржи од тражења чланства у НАТО-у.

"Разговор са Путином је био директан и недвосмислен и било нам је важно да у њему избегнемо тензију“, навео је Нинисто, један од ретких западних лидера који је редовно водио дијалог са Путином у последњих десет година, преноси АП.

Ниинисто је истакао да је Путину на њиховом првом састанку 2012. изнео своје мишљење да ће „свака независна нација максимизирати сопствену безбедност“.

„Још увек тако мислим - уласком у НАТО Финска ће ојачати сопствену безбедност и преузети своје одговорности, а томе теже и друге земље“, изјавио је Ниинисто.

Он је нагласио да Финска, упркос свом вероватном будућем чланству у НАТО-у, жели да настави да се бави билатералним односима са Русијом, "практичним питањима која ствара погранично суседство“ и да се нада да ће имати "професионални“ контакт са Москвом.

Телефонски позив је обављен на иницијативу Финске, саопштила је канцеларија Нииниста, наводи америчка агенција.

Путин: Биће грешка ако  Хелсинки одустане од неутралног статуса

МОСКВА: Путин је пренео  финском колеги Саулију Нинистеу да би била грешка да Хелсинки одустане од неутралног статуса и придружи се НАТО-у, саопштио је Кремљ.

Путин је навео да се Финска не суочава са безбедносним претњама и да би потенцијална промена њеног спољнополитичког става могла негативно утицати на билатералне односе две земље, преноси Ројтерс.
Када је реч о Украјини, Путин је информисао финског колегу да су преговори са Кијевом практично обустављени и да украјинска страна није заинтересована за озбиљан и конструктиван дијалог.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести