Турска: Евакуација из Бодрума због пожара, наши туристи добро

ИСТАНБУЛ: Туристи у Турској пожурили су данас у сусрет спасилачким бродовима након што им је речено да се евакуишу из неких хотела у егејском летовалишту Бодрум због непосредне опасности од пожара, известили су турски медији.
e
Фото: Tanjug (AP Photo)

Јединице обалске страже водиле су операцију, а власти су затражиле од власника приватних чамаца и јахти да помогну у евакуацији због непосредне опасности од нових пожара, преноси АП.

Број погинулих у пожарима који бесне у турским медитеранским градовима данас је порастао на шест након што су погинула два шумочувара, потврдио је министар здравства Турске.

У пожарима који бесне широм Турске од среде су изгорели хектари шума и неколико насеља, а ватра се шири у села и туристичка одмаралишта и присиљава људе на евакуацију.

Министар пољопривреде и шумарства Турске Бекир Пакдемирли рекао је у суботу да је стављено под контролу 88 од 98 пожара.

Председник Реџеп Таип Ердоган обишао је данас угрожено подручје.

"Не можемо учинити ништа осим затражити милост Божју за животе које смо изгубили, али можемо заменити све што је спаљено", рекао је Ердоган и истакао да је број авиона за гашење пожара повећан са шест на 13, укључујући авионе из Украјине, Русије, Азербејџана и Ирана.

Амбасадор Марковић: Српски туристи добро, нико није угрожен

Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић изјавио је вечерас да су сви српски туристи који се налазе у Бодруму добро, да нико није угрожен, нити повређен, као и да нема драматичног развоја догађаја због пожара.

"Јутрос су два авиона са 300 српских грађана слетела у Бодрум, скоро сви су у својим хотелима. Три породице нису отишле у собе хотела које су резервисале, већ су премештене у друге хотеле, а у питању је између шест и 12 људи. Постоје још неке породице које су раније дошле и оне су премештене у друге хотеле привремено", рекао је Марковић за Тањуг.

Он наглашава да нису евакуисани само српски туристи, већ сви.

"Ради се о око 3.000 људи, углавном из Русије и Украјине, а евакуисани су из безбедносних разлога, јер ветар наноси дим ка хотелима, а могућа су и искључења струје током ноћи", додаје амбасадор.

Марковић каже и да се ситуација смирује.

"Од 98 пожара, 88 је под потпуном контролом, остало су мања жаришта, па се ватрогасци труде да и преосталих десет ставе под контролу. Руси помажу авионима, видим у турским медијима и да су се азербејџански ватрогасци прикључили. На сву муку око пандемије, појавили су се и пожари", констатовао је Марковић.

Он је поручио свим српским грађанима, уколико буде потребе да се јаве амбасади Србије у Анкари.

"Досад нико није позвао да затражи помоћ. Мој телефон је доступан 24 сата дневно, могу да ме позову, ми из амбасаде смо ту ако затреба. Ситуација се смирује, али истина, никоме није пријатно да види ватру на 500 метара од себе и црни дим како иде ка њему", каже Марковић.

Српски амбасадор је пренео да је досад страдало шест турских држављана, а како је рекао, један је страдао у Мармарису, двоје у селима на путу ка Анталији.

Када је реч о страним туристима, додаје, нема настрадалих.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести