Валас: Лондон ће сарађивати с талибанима ако уђу у владу

ЛОНДОН: Велика Британија ће сарађивати са талибанима уколико уђу у владу у Авганистана, изјавио је британски министар одбране Бен Валас у интервјуу за Дејли Телеграф.
Talibani  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Каква год да је актуелна влада Авганистана, а под условом да се придржава позитивних међународних норми, влада Велике Британије ће се ангажовати и сарађивати с њом", казао је Валас, преноси Ројтерс.

Међутим, британски министар одбране је упозорио да ће Велика Британија преиспитати сарадњу, "уколико се у Авганистану буду озбиљно кршила људска права".

Талибани, који су политиком чврсте руке управљали Авганистаном од 1996. до 2001. године, већ 20 година боре се да сруше владу у Кабулу коју подржава Запад.

Охрабрени одласком страних трупа до септембра ове године, ова сунитска муслиманска побуњеничка организација поново покушава да освоји градове и територије који су под контролом владе у Кабулу.

Прошле недеље званичници талибана су тврдили да је њихова организација заузела 85 одсто територије Авганистана.

Валас је признао ће сарадња званичног Лондона са талибанима бити контроверзна.

"Оно што (талибани) силно желе јесте да буду међународно признати. Они треба да придобију подршку и финансијску помоћ за изградњу ратом разорене нације, а то се не може остварити уколико се користите терористичке методе. Ако нисте партнер који ради у интересу мира ризикујете изолацију, а изолација их је и довела тамо где су били прошли пут", поручио је Валас.

Британски министар одбране је апеловао на лидере талибана и председника Авганистана Ашрафа Ганија да заједно раде на постизању стабилности у земљи након деценија грађанског рата.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести