КОБАСИЦИЈАДА КРАЈЕМ ФЕБРУАРА Турија се спрема за 35. манифестацију

ТУРИЈА: Привредна и туристичка манифестација 35. Кобасицијада одржаће се у Турији од 22. до 24. фебруара, а практично је почела пре неколико дана у Сомбору.
d
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Наиме, караван са сушеним и свежим кобасицама из Турије добро је прошао код Сомбораца, јер организатори кући нису ништа вратили. Добар пазар очекују и 8. фебруара на промоцијама овогодишње приредбе у Суботици, и наредног петка,15. фебруара у Новом Саду.

Упркос томе што се за туринску кобасицу надалеко чуло, и одавно је бренд, Ранислав Станков из Организационог одбора Кобасицијаде, каже да житељима Турије није тако много донела, како би се очекивало. У месту није унапређено свињогојство. Домаћини који су хранили свиње то и даље чине за своје потребе , али не увећавају број стоке, нити подижу фарме.

- То је зато што свиње немају цену, јефтине су, па се људима не исплати труд, осим када је реч о сопственим потребама. Мада има домаћина који су се у прављењу кобасица извештили, да годинама имају своје муштерије, али је то све мало да би се могло говорити о заради - каже Станков.


Хуманитарни аспект

Туријска кобасицијада има и хуманитарни карактер. У сваком граду где се одржавају промоције, по препоруци градске власти организатори остављају по више десетина метара кобасице на дар, народним кухињама или социјалним установама.

Метар суве кобасице ове године коштаће 600 динара, свеже 500 динара, а роштиљ кобасице 150 динара.


Ипак, током Кобасицијаде нема куће у Турији, у којој нема гостију, па је дружење оно што се сматра најважнијим у односу на материјалну добит. У месту се живи за тај догађај, а време мери од једне до друге Кобасицијаде.  - Људи иду једни код других и у сусретима и разговорима је чар где је кобасица спона у неговању добрих међуљудских односа - каже Станков.

Пре неколико година постојала је идеја да се направи бренд, односно  изгради погон за прераду туријске и баварске ко­басице. Али је то пропало, вероватно што је инвеститор

из Немачке одустао. Манифес­тација је, ипак, опстала, као једна од најстаријих, а многобројни организатори по другим местима покушавају да је копирају. Ове године направиће се кобасица од 2.035 метара, метар дужа него лане. Станков каже да су рекорд у дужини уписали у Гинисову књигу рекорда 2013. и од тада нису то чинили, јер нема смисла да обарају сопствене рекорде.

-  Уколико нас неко претекне одмах ћемо догодине поставити нови  – каже Станков, премда је то поприличан трошак од десетак хиљада долара.

По речима Станкова ове године очекује се у Турији као и лане 50.000 посетилаца,  са свих страна, из наше земље, али и гостију из Мађарске, Словеније, Хрватске , Босне. Програм манифестације је овај пут обогаћен такмичењем у прављењу свежих кобасица. За сада је пријављено већ десет екипа, али ће бити надметање и у припреми суве кобасице и то у три категорије. Оцењиваће се најбоља сува кобасица у Турији, ко је кобасицу најбоље осушио ван Турије и најбољи месар за сушену кобасицу из иностранства.

Као и сваке године, највећу подршку Кобасицијада има од Општине Србобран која је покровитељ и предстојеће народне манифестације.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести