Котрљање равницом: Због ниске цене малина покренули прераду

Обећавајући добру зараду малињаци су се у последње време раширили и у војвођанским пољима, али због проблема са откупом и ниском откупном ценом, еуфорија је спласнула, јер берба малина изискује прилично велике трошкове.
д
Фото: Dnevnik.rs

Бележили смо случај у Остојићеву када су новопечени малинари, пошто им се берба није исплатила, чак нудили заинтересованим суграђанима да дођу и наберу малина колико им треба.

На северу Бачке малињак је подигло и пољопривредно газдинство Лајоша и Монике Кочиш из Старе Моравице, уместо да се ослањају на откупљиваче, отишли су корак даље и сав род малина прерађују, па у теглице и флаше упакују џемове, сокове и ликере, који имају прођу на тржишту!

Породица Кочиш има малињак од 1.500 садница који се простире на површини од око 20 ари, који негује већ три године. Лајош вели да би могао и проширивати малињак, али да не жели, јер род који сада убира довољан је за прераду у кућној радиности свог гадинства.  

- Прво смо размишљали у том правцу да ћемо малине продавати на велико хладњачарима, али када смо видели како то све у последње време иде уз велику неизвесност и неповољну цену, одустали смо од тога и упустили смо се у прераду. Из нашег малињака уберемо око две тоне рода годишње и све прерадимо – сазнајемо од Лајоша Кочиша.


Ликер од малина

Уз џем и сируп од малина, бренд породичног газдинства Кочиш је ликер од малина. Рецепт за справљање породица Кочиш не таји, а веома битно је да производи од малина које нуде муштеријама, не садрже вештачке боје, нити појачиваче укуса.

Малине након прања се испасирају, додаје се шећер и лозовача, а поврх тога и мало рума, па се све остави да одстоји месец дана. Пошто малина није само потопљена у ракију, већ услед пасирања и влакна од малине остају у ликеру, ликер има благо гушћу конзистенцију.


Пољопривредно газдинство за производњу и прераду малина Кочиш, џемове, сокове и ликере продају на разним манифестацијама за неговање традиција, вашарима и базарима здраве хране. Лајош прича да су задовољни оним што су постигли у узгоју и преради малина, што остварују захваљујући чињеници да имају велику башту на окућници и све послове успевају да ораде као хоби.

Лајош је електричар и запослен је, па се неговањем малињака бави у слободно време. Он је испричао да су у Старој Моравици малињаке подигли и његови другари. Хтели су да се посвете овој производњи и малине испоручују на велико хладњачама, али због неповољна дешавања и ниска цена које су пратиле откуп, одустали су.       

- Увиђам да се малинарством ипак не може бавити свако, тек тако, него да посао којим се бавиш мораш волети, да би у њему успео – уверава Лајош Кочиш.

Домаћин из Старе Моравице уверава да је за опстанак на пробирљивом тржишту најважније да се одржи квалитет. Искуства које су Лајош и његова супруга Моника стекли за три сезоне је да сун а правом путу јер им се муштерије враћају, задовољне њиховим производима.

- Поверење муштерија треба стећи. Они који једном купе џем, сок или ликер који ми припремамо, дођу поново и када се увере да је квалитет добар, по њиховом укусу, увек кажу да ће доћи поново. Када прерадимо род из нашег малињака не откупљујемо малине од других произвођача. Малине негујемо у условима био производње, па тако знамо шта уберемо и прерађујемо и за то можемо да гарантујемо – категоричан је Лајош.

У породичном газдинству Кочиш посао је подељен тако да Лајош води рачуна о малињаку и берби, а о преради убраних малина стара се његова супруга Моника. Џем од малине који справља је без ситних коштица, у понуди су још сируп од малине и ликер, који се по утврђеној рецептури справља комбинацијом сока од малине и ракије лозоваче.

- Уверили смо се да у справљању ликера најбоље уз малине иде лозовача. Пробали смо са јабуковачом и другим ракијама, али потврдило се да је најбољи укус са лозовачом. Ликер од малина и лозоваче је постало омиљено женско пиће – каже Лајош.

Ефектима прераде малина у породичном газдинству Чочиш су задовољни, јер је како каже Лајош много исплативија него да се у бесцење малине испоручују хладњачарима.

- Пошто сам у производњу малина ушао из хобија, тако смо се и организовали да у малињаку и преради малина утрошимо слободно време. Додатна обавеза је и то што сваког викенда идем на разне манифестације, што ми итекако добро дође јер сам стално међу људима – задовољан је корисним хобијем Лајош Кочиш.

Милорад Митровић

 

ПројекатЈавни интерес у Бачкој Тополиреализовала јеПанонија медиау сарадњи сДневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести