КУД „Вук Караџић” из Старог Ђурђева чува традицију Фестивалом

СТАРО ЂУРЂЕВО: Културно - уметничко друштво „Вук Караyић” из Старог Ђурђева у темеринској општини, имаће радно лето, чему се чланови посебно радују.
1
Фото: У уређеном простору недостаје адекватан под

Прво ће крајем маја наступити у Сарајеву, па иду на Фестивал фолкора у Љорет де Мар у Шпанију, а у јулу у бугарско летовалиште Варну, где се очекује наступ чак 1.200 фолклораша.Крајем августа најмлађи састав играча боравиће у петодневном кампу у Мионици.

Секретарка КУД „Вук Караџић” Радмила Црногорац каже да на фестивале неће ићи свих око 1 80 чланова, због високих путних трошкова, већ састави по узрастима, тако одабрани да на свако путовање иде по једна група извођача.

Пре наступа у иностранству чланови ће имати задатак да се представе темеринској публици на великом годишњем концерту, који се сваке године одржава 19. маја у Културном центру Темерина. Тада КУД „Вук Караџић” пред многобројном публиком представља увежбане кореографије настале током једногодишњег рада. На подручју темеринске општине делују још два друштва која негују српску традицију и једно мађарско културно уметничко друштво. Међу њима је најбројније и најуспешније управо КУД „Вук Караyић” Старо Ђурђево, које окупља младе из скоро целе темеринске општине. Ово друштво је и добитник златне плакете освојене на Покрајинској сморти фолклора.

Фото: Радмила Црногорац

Рад друштва не чине само увежбавање кореографија и концерти у земљи и ван ње, већ и организовање сопственог фестивала. То је тематски фестивал „Сачувајмо од заборава” признат у домаћој стручној јавности и у дијаспори.

-  Фестивал се одржава три дана у октобру, када долазе уметнички руководиоци, етномузиколози, културно - уметничка друштва. Сваке године обрађује се по једна тема, лане је скуп био посвећен играма националних мањина у Војводини, па је уз игру националних мањина КУД „Вук Караџић” истовремено било у прилици да представи богатство њихових народних ношњи  - предочила је Радмила Црногорац, додавши да тај фестивал прате и предавања познавалаца народне традиције, а у програму су и наступи других ансамбала.

Фото: До ношњи се тешко долази

Разноврстан репертоар старођурђевачког друштва чини  чак 15 кореграфија из Војводине, Лесковца, Шумадије, београдске Посавине, Босанске крајине … КУД „Вук Караџић” не постиже резултате само ентузијазмом чланова већ и захваљујући примереним условима за рад. - Услови су добри, премда би могли бити и бољи -каже Радмила Црногорац. - Општина Темерин недавно је доградила уз просторије МЗ „Старо Ђурђево” још 110 квадрата простора, за свлачионице, одлагање народних ношњи, канцеларије , мини кухињу …У сали где вежбамо треба да се под замени. Још увек се увежбава кореографија на поду где су керамичке плочице, а треба да буде гумени под, као за балет, да не клизи  –наглашава Радмила Црногорац сматрајући да би то требало да буде наредно улагање општине.

У ишчекивању овогодишњег конкурса Покрајинског секретаријата за културу на којем су и ове године учествовали , Радмила Црногорац спомиње да су претпрошле године на истом конкурсу од Покрајине  добили 100.000 динара. У то време спремали су игре из београдске Посавине, па су новац користили за набавку одговарајућих ношњи.

- Наша ношња је богата, разноврсна и скупа. Свака кореографија захтева другу ношњу и за то су потребне велике паре. Лане нисмо прошли конкурс, па се надамо да би ове године могли имати више среће –каже Радмила Црногорац.

З. Делић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести