Матица српска и Општина Жабаљ потписале протокол о сарадњи

ЖАБАЉ: Протокол о сарадњи потписали су јуче председник Матице српске проф. др Драган Станић и председник Општине Жабаљ Урош Радановић у Свечаном салону Матице српске.
marija matica1
Фото: Б. Рашић

Протокол је, како кажу, закључен на обострану жељу и интерес, ради унапређења квалитета књижевног, образовног и уметничког рада, кроз деловање у оквиру заједничких пројеката.

Када је реч о историјском наслеђу жабаљске општине тема будућег истраживања везана је за војну границу и милитаре, српске миграције на подручју Шајкашке, историју Шајкашког батаљона, српског националног покрета у Шајкашкој и знамените личности српске историје и културе из овог краја.

- Усагласили смо се да предмет истраживања буде Војна граница и милитарски део становништва, са својим представама о слободном животу у амбијенту који није српски. Тако смо се ми као народ учили такозваној философији опстанка на достојанствен начин. То је нешто што нам је и дан- данас јако поучно, јер треба живети у европском амбијенту, али тако да је то достојно нас самих и традиције коју заступамо - истакао је Драган Станић и додао да је уз поменуте теме, у општини Жабаљ значајно и искуство рације из 1942. године, што је и данас болно.

- Сви културни програми које ћемо заједнички реализовати представљају вредност која је неспорна, а ја највише очекујем да код младих постигнемо ефекат који желимо, да изграде самосвест о свим овим проблемима и догађајима, мислим да би то била огромна добит“, подвукао је председник Матице српске.

Урош Радановић рекао је да је потписивање протокола почетни корак, кроз који ће наставити да се негује културно-историјско наслеђе.

- Иако смо мала локална заједница, богати смо наслеђем и заједно, у сарадњи са Матицом српском, све те тековине представићемо житељима наше општине, а и свима који су заинтересовани да сазнају више о томе. Договорили смо се да наш почетак буде рад у вези са Шајкашким батаљоном и Војном крајином, која је била присутна на простору данашње општине Жабаљ и да се то, методолошки и са научног аспекта, истражи и публикује - нагласио је Радановић.

Матица Српска потписала је одговарајуће протоколе о сарадњи са Градом Кикинда, са општинама Пландиште, Нова Црња, Србобран, Темерин и Тител, сада и са Општином Жабаљ, а у наредне две недеље уследиће потписивање са градовима Суботица и Зрењанин. Протокол обухвата теме значајне за српску националну културу и за локалне средине, а Матица српска ће на тај начин јачати културне капацитете локалних средина.

М. Рашић

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести