Мокрин у ишчекивању 29. Светског првенства у туцању фарбаним јајима

МОКРИН: Васкршње свечаности у Мокрину већ су почеле, претходних дана, а главни део програма - 29. Светско првенство у туцању фарбаним јајима, тек предстоји.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Учесници Туцанијаде већ су одабрали најтврђа јаја и с нестрпљењем ишчекују окршаје за светску титулу, пред више хиљада посетилаца.

На Велики петак од 10 до 13 сати у МЗ Мокрин почињу пријаве такмичара,  у Етно кући „Ђерам” одржаће се радионица у фарбању и украшавању јаја, док ће на улазу у село из правца Кикинде новим бојама бити освежено спомен обележје у облику фарбаног јајета, које је симбол Васкршњих свечаности у Мокрину. После вечерње службе у овдашњем православном храму и изношења плаштенице, у 17 сати је отварање изложбе дечијих радова и осликаних јаја у Основној школи „Васа Стајић”, која ће бити доступна посетионцима и наредних дана. Књижевно вече у галерији Дома културе од 20 сати одржаће Мирко Чавић.

У Дому културе у суботу у 20 сати је отварање изложбе уметничких радова мокринских аутора, од 23 сата је традиционална Ноћ у Мокринском музеју, а у поноћ служба у храму. На Васкрс у недељу програм почиње у 9 сати празничном литургијом. На бини на Варошком тргу од 9.30 почеће Светско првенство у туцању фарбаним јајима у конкуренцији јуниора, потом и квалификациона надметања у сениорској конкуренцији, све до великог финала у подне.


Пикник у Мокрин хаусу

Програм се у недељу од 14 сати наставља пикником у Мокрин хаусу, где ће се одржати хуманитарна продаја „Уметници за животиње”, а од 16 сати ту ће бити креативна радионица за децу. Од 20 сати наступа тамбурашки оркестар КУД „Мокрин”, а потом је концерт „Гаравог сокака” и Банета Крстића.


Ко ће се у јакој конкуренцији окитити новом титулом светског првака и понети победнички пехар, увек је неизвесно. Очекује се више од стотину такмичара из наше земље и иностранства. Титулу брани Иван Дилбер из Мокрина, који је лане у финалу нађачао Душана Проданова. Да све протекне регуларно стараће се жири којим руководи мр Живица Терзић. У понедељак у 17 сати је уобичајена шампионска вожња светског првака у туцању фарбаним јајима мокринским сокацима на каруцама Коњичког клуба „Мокрин” и представљање мокринског Удружења за очување верских обичаја и традиција „Чуваркућа”. Програм ће заокружити годишњим концертом фолклорни ансамбли КУД „Мокрин”.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести