Неизвестан почетак рада затвореног базена спортског центра у Сомбору

СОМБОР: Од 2018. године, затворени базен Спортског центра „Соко“ је сваке године почињао са радом 1. октобра и радио непрекидно до средине јуна наредне године изузев у доба пандемије коронавируса, када је базен радио по препорукама и одлукама Кризног штаба и Владе Републике Србије.
р
Фото: SC "Soko"

Ове године врата базена у комплексу Спортске хале „Мостонга“ остала су закључана и у новембру, па се о разлозима изостанка почетка купалишне сезоне у затвореном простору јавности изјаснио СЦ „Соко“.

„Први и основни разлог су радови на кровној конструкцији који су неопходни због безбедности свих посетилаца. Затворени базен је последњи пут значајно саниран 2009. године када је, између осталог, извршено само фарбање челичне конструкције”, каже се у јавном обраћању СЦ „Соко“, објављеном на службеној фејсбук страници ове установе. Временом, због агресивне средине услед присуства хлора, долази до страдања челичне конструкције и појаве корозије, што изискује уклањање рђе, ојачавање кровне конструкције и наношење заштитног премаза у више слојева специјалним бојама отпорним на хлор.

Затворени базен је ове године радио до 10. јуна како пливачки клубови не би имали паузу у тренажном процесу, те су тренинге након неколико дана наставили на отвореном базену, наглашавају у СЦ „Соко“, те се одмах након пражњења затвореног базена приступило испитивању стања кровне конструкције које су обавили стручњаци Грађевинског факултета из Суботице, који су мишљење своје комисије доставили Спортском центру 3. августа, након чега је урађен предмер неопходних неопходних радова који је достављен 18. августа.

„Соко” је објавио Јавну набавку за потребне радове 27. тог месеца, а законски рок трајања овакве набавке је минимум 15 дана. Након отварања понуда 12. септембра, установљено је да ниједан од три понуђача није испунио услове дефинисане набавком на основу чега је донета Одлука о обустави поступка – појашњавају у СЦ „Соко“.  По истеку законског рока за жалбе, расписана је нова јавна набавка 6. октобра  и након завршетка поступка објављена је Одлука о додели уговора најповољнијем понуђачу, која је подразумевала предвиђени рок за извођење радова од 30 дана од дана увођења у посао о захтевану гаранцију на изведене радове од пет година.

Како истичу у СЦ „Соко“ у законском року другопласирани понуђач, односно учесник у процесу реализације јавне набавке је уложио жалбу, а законска регулатива у оваквим случајевима налаже да коначну одлуку доноси Комисија за заштиту права понуђача у року од 30 дана од дана пријема потребне документације.

„Не тражећи алиби за насталу ситуацију, овим саопштењем желимо да се извинимо свим грађанима, а пре свега нашим корисницима, за овакав сплет околности који је допринео да почетак рада базена буде одложен” објавио је Спортски центар.       

Основци без обуке пливања

Због ових околности неизвестан је и почетак, деценијама уназад традиционалне, обуке пливања за ђаке других разреда свих градских и сеоских основних школа у Сомбору и околини. Наиме, овај град је био југословенски пионир у обуци свих својих основаца-непливача, која је устаљено почињала са првим данима новембра, због  чега је и СЦ „Соко“ својеврмено био овенчан престижном „Спартаковом наградом“, највећим спортским признањем у АП Војводини.

М. Мћ.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести