Обновљена амбуланта у Малим Пијацама

МАЛЕ ПИЈАЦЕ: Обновљена амбуланта Дома здравља Кањижа у Малим Пијацама предата је на употребу.
f
Фото: Dnevnik.rs

У радове на темељној обнови амбуланте инвестирано је 20,4 милиона динара, које су обезбедили Управа за капитална улагања АП Војводине и Општина Кањижа. Симболичним пресецањем врпце амбуланту су предали на употребу начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, председник кањишке општине Роберт Фејстамер и директорка Дома здравља Каролина Ђолаи. Они су истакли да су овим улагањем обезбеђени услови за пружање квалитетније здравствене заштите за око 1.800 житеља Малих Пијаца и околине.

- Политика Владе Србије јесте да се у свакој месној заједници, у свакој локалној самоуправи, среде простори здравствених, образовних и других установа за што квалитетнији живот и рад грађана – истакао је Никола Лукач. - Тако је и овде у Малим Пијацама идентификовано, да под хитно треба урадити санацију амбуланте. Ово је резултат добре сарадње и координације на свим нивоима, па је потврђено да се за врло кратак период могу реализовати врло значајни пројекти, а овде нећемо стати.

Већ се реализује обнова здравствене станице у Хоргошу, а Лукач је додао да ће се у наредном периоду обновити амбуланте у Адорјану, Трешњевцу, Војводи Зимоњићу и стара зграда Дома здравља у Кањижи.

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер и његов помоћник за развој Војислав Зрнић констатовали су да је улагање у Малим Пијацама од 20,4 милиона динара финансирано већим делом од стране Управе за капитална улагања АП Војводине у износу од 16,5 милиона динара, док је локална самоуправа Кањиже обезбедила 3,9 милиона динара.

Координатор на пројекту обнове амбуланте у Малим Пијацама Војислав Зрнић је указао да је на објекту урађена замена комплетне водоводне и канализационе мреже, санитарија, електричних инсталација, а извршена је комплетна термо- изолација, промењена столарија, зидне и подне плочице, уграђени клима уређаји, претресен кров и обављени унутрашњи и спољни молерски радови.

Фото: Dnevnik.rs

- У циљу побољшања енергетске ефикасности уграђена је геотермална пумпа великог степена искоришћености шведске производње, што ће у наредним годинама омогућити функционисање објекта са смањеним издацима за енергију. Урађене су још две надстрешице на улазима, покривено паркиралиште за бицикле, сређене су и гараже и појачан довод електричне енергије, а преостало је да се још током јесени среде травњаци тако да ће околина амбуланте тек тада добити коначни изглед – рекао је Зрнић.


Мањи трошкови

Војислав Зрнић је подвукао да се СНС и локална власт општине Кањижа баве смањивањем трошкова у свим јавним објектима, а да се уз подршку Покрајине баве и енергетском ефикасношћу. Тако је у објектима Дома здравља у Кањижи, Трешњевцу и Адорјану уведена штедљива расвета, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, док се у Здравственој станици Хоргош уз помоћ Канцеларије за јавна улагања Владе Србије ради реконструкција и енергетска ефикасност објекта, док локална самоуправа Кањиже додатно финансира реконструкцију грејања.


Он је предочио да ће се ефекат улагања тек видети кроз преполовљене трошкове функционисања, уз знатно квалитетније здравствене услуге у свим месним заједницама. Према његовим речима актуелна општинска власт је пре две године преузела дуг Дома здравља Кањижа од 82 милиона динара, који је до сада смањен на 39 милиона динара, а да је план да се до краја мандата дуг анулира.

Директорка Дома здравља Кањижа Каролина Ђолаи каже да су житељи Малих Пијаца били стрпљиви током осам месеци колико су трајали радови, јер су прегледи обављани у импровизованој ординацији у месној канцеларији. У Малим Пијацама раде ординација лекара опште праксе и зубна амбуланта, а месечно више пута долази педијатар. Након радног времена Мале Пијаце имају лекара у приправности, тако да свих 24 сата мештани могу да се обрате за помоћ, а на располагању им је и Хитна служба Дома здравља Кањижа. Под истим кровом амбуланте у Малим Пијацама се налази и апотека.

Текст и фото: М. Митровић

 

Пројекат „Непристрасно информисање у Кањижи” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести