ОЦЕЊИВАНЕ ДОМАЋЕ РАКИЈЕ Краљица шљивовица из Фекетића

СЕНТА: Манифестација „Сенћански дани пољопривреде” коју је протеклог викенда трећи пут приредило Удружење пољопривредника Сенте објединила је 18. међународни „Никољдански фестивал ракије” и 6. Војвођански гастро фестивал са изложбом локалних пољопривредних и занатских производа и рукотворина.
д
Фото: Dnevnik.rs

Учеснике је на свечаном отварању поздравио председник Удружења Ференц Шоти, а манифестацију је отворио председник општине Рудолф Цегледи.

У Хали спортова у Народној башти бројним посетиоцима и гостима из земље и иностранства својом разноврсном понудом представило се преко 200 излагача. Највеће интересовање показали су произвођачи домаће природне ракије из Србије, Мађарске и Словачке. Уочи доделе признања дефиле је приредио Сенћански ред витезова ракије „Свети Никола” из Сенте и њихове колеге из иностранства. За новог витеза промовисан је Зоран Варађанин из Бајмока, а неколико истакнутих произвођача и стручњака су представљени као кандидати за витешки ред.

Победнички пехар за најбољу, краљицу ракију фестивала проглашена је шљивовица коју је испекао Жолт Хоркаи из Фекетића, а надмашила је свих 57 ракија ове врсте, али и осталу жестину коју су оцењивао 24-члани жири.

Пехар за најбољег произвођача ракије из Србије освојио је Пера Марган из Панчева, епитет најбољег произвођача из Мађарске припао је Јожефу Немету из Сегедина, док се Дестилерија „Делиција” из Хурбанова истакла ко најбоља из Словачке.

- Од 440 узорака жири је поделио 76 златних медаља, 110 сребрних и 111 бронзаних медаља, али било је и тридесетак посто узорака који су освојили медаље – каже главни организатор и први човек Сенћанског реда витезова ракије „Свети Никола” Миклош Нађ и додаје да се критеријум жирија сваке године пооштрава, али да су и домаће природне ракије све квалитетније.


Шампионских 13

Шампионске пехаре добили су победници у 13 категорија ракије: Иштван Биро из Мађарске за дудовачу, Пецара „Браћа Кравић” из Велебита за дуњевачу, Јулиус Стмад из Словачке за јабуковачу, Тибор Буш из Мађарске за кајсијевачу, Мирко Марић из Црвенке за комовицу, Мирко Самарyић из Будисаве за крушковачу, Шандор Коханец из Темерина за лозовачу, Петер Сич из Сенте за одлежалу дуњевачу, Жолт Хоркаи из Фекетића за шљивовицу, Ибоља Фекете из Бачке Тополе за трешњевачу,  Андреј Врба из Хајдучице за виљамовку, Ференц Хорват из Сенте за вишњевачу и Винце Баги из Сенте за воћну ракију.


- Пуно смо као произвођачи ракије напредовали, не само што се тиче квалитета, него и паковања, сервирања и свега што може да допринесе бољем утиску овом нашем производу који је све цењенији на домаћем тржишту, а такође и међу љубитељиме пића у иностранству – сматра Нађ.

Жири је оцењивао 23 врсте воћних ракија, као и седам врста дестилата.Највише је било одлежалих ракија из ранијих година 72 узорка, али биле су масовније заступљене шљивовице, крушковаче, кајсијеваче, дуњеваче и лозоваче. Било је и 11 узорака ракије од зове, 10 дудовача, четири ракије од малине, па и оних које се ређе пеку као што су ракије од трњина и дрењина.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести