Почињу радови на санацији музејске зграде

БАЧКА ПАЛАНКА:  На конкурсу Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, а под називом „Градови у фокусу“ који је расписан током минуле године, Културни центар у Бачкој Паланци појавио се са пројектом „Да куцнем у дрво“.
bp muzej dvorisni deo
Фото: Dnevnik.rs

А „куцање у дрво“ је пројекат реконструкције и санације најстарије јавне зграде у самом центру ове вароши, односно зграде садашњег музеја, а почетком прошлог века то је била прва Грађанска школа у овом делу Бачке. Министарство културе и информисања оценило је овај пројекат као најбољи на конкурсу и за овај посао одобрило 32,6 милиона динара.    

Надлежни су саопштили да је у оквиру јавних набавки потписан Уговор са одабраним извођачем радова, фирмом „Трон Тех“ ДОО из Новог Сада чиме је фактички почела реализација пројекта на који су Паланчани деценијама чекали. По речима председника  Општине Бачка Паланка Бранислава Шушнице овдашња локална самоуправа је у августу 2017. потписала Уговор са Министарство културе о суфинансирању овог пројекта по коме ће Општина Бачка Паланка учествовати са 8,3 милиона динара из сопственог буyета.

Шушница констатује да са укупним износом од скоро 41 милион динара да ће ова инвестиција бити једна од најзначајнијих ове године у општини са преко 55.000 становника. Рок за завршетак радова на реконструкцији и санацији велике зграде је крај ове године. У њој је својевромено радила и овдашња Економска школа као и бивша Основна школа „Клара Фејеш“. Пројектованим радовима неће се променити постојећи изглед зграде, а она сада изгледа јадно, посебно улична фасада, већ ће се све обновити. По завршетку радова, поред Музеја, у овом здању биће простора за активности у других институција културе ове општине, али свој кутак добиће и ствараоци у области аматеризма. КЦ на овај начин, поред осталог, добија и репрезентативно место за одржавање манифестација културе.              

За ову зграду, а изграђена је 1901. године, историчари кажу да представља и својврсну историју школства у овом делу бачког приобаља Дунава. Садашње, значи млађе архитекте, кажу да је ово здање битно и због тога што је најстарије велико дело ондашње архиитектуре, јер у Бачкој Паланци, као младој вароши, урбанисти у другој половини прошлог века нису водили много рачуна о оваквим грађевинама у старом језгру града.

М. Суџум

Zlopamtilo
02.01.2018 • 15:31
Kada ce konkurs " Sela u fokusu" ?????
EUR/RSD 118.0933
Најновије вести