Подељено шест кућа у кулској општини

КУЛА: По уговорима потписаним недавно у Министарству за бригу о селу, куће у селима на подручју кулске општине добиће брачни парови: Олга  и Марко Никшић из Липара, Катарина и Дејан Русковски из Руског Крстура, Драгана и Ненад Васиљевић из Црвенке, као и млади пољопривредници Стефан Вујичић из Липара и Игор Пухар из Зрењанина, који је одлучио да купи кућу у Липару. Кућу добија  и Смиљана Мојсин, самохрани родитељ.
kanal begejac, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Новац је додељен према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину. Приликом потписивања уговора, председник општине Кула Дамјан Миљанић је рекао да су средства Министарства за бригу о селу карика у напорима локалних самоуправа да оживе и развијају села и унапреде квалитет живота у њима.

-  Морамо да мотивишемо људе да се врате на село и да ту заснивају своје породице. Овај пројекат је јасан показатељ решености Владе да развија села и да их оживи, јер су она наш велики потенцијал и богатство -рекао је Миљанић.

Министарство за бригу о селу проценило је да у селима има 200.000 празних кућа. Овим програмом, предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику или пољопривредници који имају мање од 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом. Та кућа може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Интересовање је велико, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра, подсећају у Министарству за бригу о селу.

        В. Х.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести