Подигнут културни капацитет Општине Нови Бечеј

НОВИ БЕЧЕЈ: Када је септембру 2016. године у конкуренцији 28 локалних самоуправа Општина Нови Бечеј успешно аплицирала на конкурсу Министарства културе „Градови у фокусу” с пројектом „Прошлост у садашњости као залог будућности”, за многе је то било изненађење.
с
Фото: Dnevnik.rs

Нови Бечеј нашао се у друштву већих градова, попут Зрењанина и Кикинде, и стекао титулу „Град у фокусу”.

Осим престижа и скретања пажње на своју вредну баштину Нови Бечеј је добио озбиљна новчана средства намењена реновирање споменика под заштитом и других објеката културе.

Пројекат у износу од 56, 73 милиона динара колико је добијено конкурсом, а у укупној вредности од више од 60 милиона динара колико је дофинансирано из буyета Општине Нови Бечеј, подразумевао је радове на реконструкцији и осавремењавању седам установа културе у Новом Бечеју и Новом Милошеву. 

На списку захвата из овог пројекта је прво реконструкција и опремање сале у новобечејском Дому културе и претварање у мултифункционални простор. Друго је опремање спрата, реконструкција фасаде и постављање декоративне расвете у Житном магацину у Новом Милошеву, следила је реконструкција дела објекта Турскобечејске штедионице у Новом Бечеју и претварање у простор за Културни инкубатор. Четврти сегмент је адаптација простора галерије и библиотеке у оквиру просторија Банатског културног центра у Новом Милошеву. Затим, радови везани за израду степеништа и оградног зида у Народној библиотеци у Новом Бечеју, уређење Музеја „Жеравица“ у Новом Милошеву и уређење простора мини- зоолошког врта птица пловуша, породице Јоргин у Новом Милошеву

Након мало више од годину дана, сви пројекти предвиђени конкурсом „Градови у фокусу 2016“ успешно су реализовани. Тим поводом, недавно је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије са делегацијом из министарства културе обишао све локалитете. Том приликом представници Министарства присуствовали су презентацији реализованих активности.

Укупна оцена је да је кроз пројекте „Град у фокусу” подигнут културни капацитет општине Нови Бечеј и да су створени предуслови за продукцију конкурентних културних програма. Министар Вукосављевић је честитао Новом Бечеју, изразио велико задовољство јер су сви радови урађени и пренео утисак да је титула заслужено припала Општини Нови Бечеј. Додао је да је ово управо жива примена принципа децентрализације културе.

Министар је подсетио да је у току нови конкурс „Градови у фокусу“ и да је у последње две године додељено више од 300 милиона динара на различите пројекте у општинама од севера до југа.

Домаћин презентације Саша Максимовић, председник Општине Нови Бечеј је исказао задовољство због успешно обављених радова као и због чињенице да је Нови Бечеј оправдао поверење Републичког министарства културе и информисања. Нагласио је да је ово само део активности које су планиране и да Општина Нови Бечеј планира и даље развој и унапређење културних капацитета општине.

Драган Раушки, вођа пројекта Градови у фокусу и Новица Блажин, директор Дома културе Нови Бечеј презентовали су све урађене радове као и планове за даљи рад установа културе и укупне сцене кулутурних дешавања у Општини Нови Бечеј.

В. Х.

EUR/RSD 118.3363
Најновије вести