Позив за суботичке носталгичаре: Генерације памте „Ларго”

СУБОТИЦА: Прича о првој дискотеци у Суботици почиње 1968. године у Загребачкој улици и многе генерације се радо сећају диско клуба „Ларго“.
largo1
Фото: Град Суботица

Била је то једна од првих дискотека на простору некадашње  Југославије. Како би се сви подсетили дискотеке која је међу првима и фотографисала посетиоце, па пуштала слајдове током вечери, за 1. јануар 2018. године спрема се прослава поводом 50 година од оснивања дискотеке „Ларго“ у Суботици.

Прослава ће се одржати Великој сали „Буњевачког кола“, а позвани су сви којима је „Ларго” остао у срцу, као део њихове младости. Идеја је да се током наредне године направи неколико партија, с тим да би централна забава била одржана 1. септембра 2018. године када се и обележава Дан града Суботице, објаснио је Владимир Новиков.

Дискотека је отворена 1968. године и у то време више од пола града није знало шта је дискотека, каже Новиков.

Фото: Град Суботица

Први пут и дневни дочек

Пре валцера и поноћног ватромета Суботичане ће у најлуђој ноћи забављати Ђорђе Давид и Милан Топаловић Топалко. Новина је то, што се први пут организује и дневни дочек на Градском тргу, где ће од 13 сати наступити овдашњи бенд „Перпетум мобиле”.

„Мислим да ће публика бити задовољна јер ће у недељу увече на тргу бити и рока и народне музике, балада и пуно добре енергије“, најавио је Ђорђе Давид.

У ноћи 31. децембра још ће радити вашар „Винтерфест” па ће посетиоци моћи да купе кувано вино, шампањац и неколико врста јела. Простор ће бити ограђен и обезбеђен, те неће бити дозвољено уношење металне и стаклене амбалаже, као ни употреба пиротехничких средстава. Град Суботица и Туристичка организација издвојили су за ову прославу око три милиона динара, као и лане.


„Дискотека је затворена 2000. године, а током бомбардовања радила је од 16 до 20 часова. Последња велика журка била је 1998. године када се обележавало 30 година од отварања“, каже Новиков.

Проблем са дискотекама је настао када је изједначено радно време за све локале у Суботици. 1998. године у граду је званично било 17 дискотека, а 2018. године не постоји ниједна.

Ларго је почео да ради 1968. године, али регистрован је 1969. и први власници су били Браца Тумбас и Коле-Иван Прчић.

„Желим да позовем људе који су радили у дискотеци, а са којима нисмо остали у контакту, да дођу 1. јануара. Желим да се захвалим градоначелнику Богдану Лабану, и чланици Градског већа која је задужена за културу Мирослави Бабић јер је град препознао да је „Ларго” један од симбола Суботице“, каже Новиков.

Када је затворена дискотека 2000.године највернијим гостима су подељене плоче за успомену. Новиков се сећа да су увек имали хитове и најновију музику, врхунску опрему...

С. Иршевић

EUR/RSD 118.3414
Најновије вести