Прекогранична сарадња Ковачице с партнерима из Румуније

КОВАЧИЦА: Општина Ковачица реализује два пројекта прекограничне сарадње у оквиру Интерег ИПА програма ЦБЦ Румунија - Србија, а суфинансирају се из средстава Европске уније и учешћа локалне самоуправе. 
с
Фото: М.Митровић

Пројекат „Повећање квалитета медицинских услуга за прекограничне заједнице” треба да се заврши у децембру ове године, док је завршетак пројекта „Банатски зелени коридор - Повезивање људи са природом и културом” предвиђен за мај идуће године.

Кординатор ових ИПА пројеката у Општини Ковачица Даниел Магду појашњава да се први пројекат  спроводи са румунском општином Берлиште. Вредан је око 420.000 евра, а од тога Европска унија је преко Интерег ИПА програма Румунија - Србија одобрила преко 120.000 евра за општину Ковачица. Од тог износа 85 посто се финансира средствима ЕУ, док је 15 посто учешће општина Ковачица.

- Пројекат се фокусира на развој пограничног подручја две општине и односи се на улагања у здравствену заштиту и социјалну инфраструктуру. Тако ће нову медицинску опрему добити здравствене установе из Ковачице и Берлишта. Опрема коју ће добити Дом здравља Ковачица допринеће да се побољшају услуге грађанима ковачичке општине, за које су до сада морали да путују у друге градове или да их плаћају приватним клиникама. Између осталог Дом здравља ће добити  нови намештај и апаратуру за биохемијске анализе крви, док ће се у Берлишту реновирати диспанзер и такође набавити нова опрема - каже Даниел Магду.

Магду указује да је циљ побољшање здравствене заштите путем иновативних, високо квалитетних услуга које ће бити сталне и увек расположиве грађанима. Поред тога битан део пројекта је медицинска едукација и превенција, за промовисање здравог живота. У складу са тим, Општина Ковачица и Дом здравља Ковачица су организовали и семинар о здрављу и превенцији.

Општина Ковачица је учесник и у пројекту прекограничне сарадње „Банатски зелени коридор - Повезивање људи са природом и културом”, чији буџет је скоро 530.000 евра, који се из ИПА програма ЕУ такође суфинансира 85 посто. Овај пројекат се реализује у оквиру оперативног програма „Атрактивност за одрживи туризам“, а специфични циљ програма односи се на инвестиције за раст потражње локалних туристичких мрежа и промоцију иновативних туристичких активности.

-  Овде нам је партнер румунска општина Корнерева која се налази у планинском делу Баната. Туристичка рута иде преко Вршачких планина, кроз Делиблатску пешчару и завршава се на западној граници Баната на обали Тамиша у општини Ковачица. Поред Општине Ковачица, са наше стране су још Удружење „Пријатељи Панчева” и Туристичка организација Вршца.

Даниел Магду наглашава да пројекат подразумева формирање тематских локалних стаза резервисаних за немоторизоване кориснике и бициклистички туризам, односно бициклисте.

- Овим путем повезују се људи са природом и културним наслеђем користећи и интегрисане иновативне услуге и информације. Путем ознака и кју-ар кодова сви посетиоци моћи ће да се информишу о дестинацијама на које су пристигли, а имаће могућност и да изнајме бицикле. Део бициклистичке руте Банатског зеленог коридора у нашој општини пролази кроз Ковачицу, Падину и Уздин - прецизирао је Магду. 

Планирано је да се направи дечије игралиште, поставе клупе, као и контерјнери за отпад, али и расвета на соларну енергију. Општина Ковачица путем овог пројекта набавиће десет бицикала са уграђеним ГПС-ом и посетиоци и туристи имаће их на располагању у центру Уздина.

М. Митровић

Пројекат „Ковачица на длану“ реализује „Дунав Продукција”, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести