Шкембићијада у Бачкој Паланци: Ко не воли бећарску храну

БАЧКА ПАЛАНКА: Удружење љубитеља природе „Караш“ организовало је осму „Шкембићијаду“, која увек пада око Дана општине.
skembe backa palanka
Фото: Dnevnik.rs

Овога пута у дворишту Словачког дома у кувању шкембића од свињских желудаца учествовало је 30-так екипа.

Поред домаћих било је екипа из Хрватске и Републике Српске, а међу гостима и Словенаца. 

Време нас је послужило, па је ово био дан за памћење посебно гостима који су дошли први пут, каже Зоран Хајрић, иницијатор и организатор манифестације која је ушла у календар туристичких приредби бачкопаланачке општине.

Како је даље казао, и овога пута шкембиће је обезбедило АД „Бачка“, а волонтери нашег удружења урадили су велики посао и припремили за кување 150 килограма очишћених шкембића.

Свака екипа је добила по три килограма, а такмичари су донели своје котлиће, зачине. Све екипе су и награђене, а по традицији највредније нове котлиће, таландаре и друге производе за ове намене дарује овдашња Фабрика „Себастијан-Јединство“ која их и производи. Трочлани жири у коме је био и Рудика Ухларик, познати овдашње кулинар, прогласила је у вечерњим часовима и најбоље скувана јела.

Међутим, овде кажу да о укусима не треба расправљати, те да је најбитније да је суботњи дан у близини обале Дунава прошао у добром расположењу, дружењу, шали...

У две велике ораније организатор је кувао ван конкуренције шкембиће којима су били послужени бројни гости.

Веле, ову бећарску храну не воле баш сви. Бећарском је зову јер  кад се скува накисело лечи мамурлук, па ово јело људи воле да једу „дан после”.

Специјалитет од свињских желудаца људи или воле или чак неће ни да пробају. Ипак, кувало се и у малим котлићима и на велико, јер, „док не оста није доста”.

Фото: Dnevnik.rs

Међу такмичарима био је и Стева Бјелош, овде познати привредник, који је недавно кувао за своју екипу „Момци из Паланке“ на „Златном котлићу Бачке Паланке“ и био апсолутни победник и у категорији рибље чорбе и рибљег паприкаша. Рече да се не може сваки пут победити, а да је најважније дружење.

Међу гостима нашла се и четворочлана делегација словеначке општине Жалец, поводом Дана Бачке Паланке.

Фото: Dnevnik.rs

Делегацију је предводио жупан Жалеца Јанко Кос, са поджупанком Ханом Шустер Ерјавец а на „Шкембићијаду“ довели су их Милорад Париповић, члан Општинског већа Бачке Паланке и Јелена Рајовић из општинске Туристичке организације.

Гости су били задовољни, али су највише дегуситрали месо са роштиља и таландаре.

И код нас се кувају ови специјалитети, али се, углавном кувају од желудаца преживара, рекао је жупан Кос и додао како је Жалец направио велик искорак у туризму и има пуно манифестација које привлаче госте.

Фото: Dnevnik.rs

Познати смо по великој производњу хмеља, производњи пива, а нарочи по светски јединственој фонтани из које на шест лула годинама од 1. априла до 31. октобра тече пиво које гости могу да конзумирају. Из две луле, славине, или како се то код вас каже, стално цури пиво истих произвођача, а на четири сваки месец се мењају мале пиваре којих код нас има доста. Ови шкембићи и пиво добро се слажу, поручио је жупан.

М. Суџум

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести