Светлеће плоче против комараца на десет локација у Сомбору

СОМБОР: Као својеврсни реликт негдање географије, захваљујући којој је запад Бачке највећим делом био под водом, али и због чињенице да је Сомбор и данас окружен густом каналском мрежом, овдашњи становници свако лето муку муче са летећим напастима, комарцима.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Како су досадни инсекти у последње време и преносници озбиљних патогена болести, борба против комараца сваким даном добија нове облике, па су тако на градским улицама осванули и нови уређаји од којих се очекује да донесу олакшање Сомборцима.

Наиме, овдашњи Завод за јавно здравље је у склопу реализације међународног пројекта „Сузбијање комараца у прекограничном подручју 2 (MOS-Cross2)“, у претходним данима поставио светлеће плоче, својеврсне билборде за сузбијање комараца на подручју самог града. Најновије оружје против летећих досада, билборди, емитују атрактанте који привлаче комарце и они буду заробљени у клопкама које су уграђене у сам билборд. Ако је веровати спецификацијама произвођача, ове светлеће плоче сузбијају комарце на еколошки прихватљив начин у радијусу од чак два и по километра од места постављања.

Билборди за сузбијање комараца су тренутно постављени на десет градских локација. Тако се у чуда науке у борби против комараца могу уверити шетачи код тениских терена ЖАК, Завода за јавно здравље Сомбор, етно- ресторана „Фијакер”, Дома ученика средњих школа на Стапарском путу, продавнице „Синагога” на Стапарском путу, Градском базену, купалишту „Штранд“, Прихватнг центра у Шикари, Старачког дома „Најлепше године” на Безданском путу и код фабрике воде Јарош овдашњег Јавног комуналног предузећа „Водоканал“. Билборди ће на овим локацијама стајати шест месеци и допринеће смањењу броја комараца на пројектном подручју. 

Пројекат Завода за јавно здравље Сомбор „Сузбијање комараца у прекограничном подручју”  одобрен је за финансирање из програма Interreg ИПА Хрватска-Србија 2014 – 2020, и спроводи се до марта идуће године. 

М. Мћ 

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести