Туријска кобасицијада од 16. до 18. фебруара

ТУРИЈА: Туристичка и привредна манифестација „Туријска кобасицијада” одржаће се 34. пут од 16. до 18. фебруара.
kobasicijada turija, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Пре ове феште, организатори ће одржати три промоције, у Сомбору 26. јануара,  2. фебруара у Суботици и 9. фебруара у Новом Саду. Секретар „Туријске кобасицијаде” Жељко Попић каже да ове године праве кобасицу дугу 2.034 метра, за коју ће им требати између 25 и 28 крмача, које се купују са фарме.

- Већ годинама кобасице правимо у Новом Бечеју у индустријској кланици „Про мес” па ће тако бити и овога пута, а у посао ћемо кренути недељу дана пре централне приредбе – наглашава Попић.

По његовим речима у градове где ће бити промовисана манифестација однеће по 50 килограма ове намирнице и предати представницима локалне самоуправе да у хуманитарне сврхе по свом избору поклоне коме желе.

- Сваке године на промоцијама продамо све колико год донесемо кобасица, и увек фали још мало. У Нови Сад доносимо тону и по, а у Сомбор и у Суботицу по тону ове намирнице – каже Попић.

Он додаје да још није утврђен званичан програм манифестације у Турији, али да ће током три дана „Кобасицијаде” на бини постављеној у центру места бити непрекидно културно - уметнички програм,те да ће се смењивати извођачи.


Кобаје за петсто динара

За кобасицу од 3.024 метра требаће око 60 килограма соли, по 50 килограма љуте и слатке паприке и између 10 и 15 килограма белог лука. Килограм свеже кобасице продаваће се по 500 динара, а суве 650 динара. Комад печене кобаје у кифли коштаће 150 динара.


– Лане је певала Ана Бекута, а ко ће ове године бити гост од познатих певача народне музике, још нисмо сигурни – наглашава Попић и додаје да ће покровитељ бити, као и сваке године, Општина Србобран.

Сваке године у Турији је све више посетилаца, а у календару манифестација Туристичке организације Србије, „Туријска кобасицијада” налази се на првом месту уз „Сланинијаду” у Качареву. Жељко Попић каже да очекују између 10.000 и 12.000 гостију из Србије, а да су најављени и организовани доласци гостију из Мађарске, Хрватске, Словеније, Републике Српске…

- Могућност да  од Нове године регистрована газдинства могу продавати пољопривредне производе од куће допринеће да  се у Турији развије свињогојство. У протекле три и више деценија инспекција је забрањивала домаћинствима да током „Туријске кобасицијаде” продају ове намирнице испред својих кућа. Око 2.300 становника претежно се бави пољопривредом, и свака кућа , има бар једну свињу, вишка, па ће сада моћи слободно да праве кобасице и продају – казао је Попић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести