У центру Кикинде откривено обележје Петру Првом Карађорђевићу

КИКИНДА: Спомен -биста краљу Петру Провом Карађорђевићу у бронзи, коју је израдила вајарка Дринка Радовановић, постављена је у Кикинди у будућем спомен - парку код православног храма Светог Николе.
10 Kikinda bista
Фото: Александар и Катарина Карађорђевић, фото: Град Кикинда

Пре свечаности, градоначелник Кикинде Никола Лукач, уприличио је пријем за престолонаследника Александра Карађорђевића и његову супругу принцезу Катарину Карађорђевић, као и представнике Удружења грађана Краљевина Србија са Миланом Рељићем на челу. Они су посетили Народни музеј и храм Светог Николе, а поразговарали су и са окупљеним грађанима и даривали најмлађе Кикинђане.

- Велика ми је част што сам овде са вама, на откривању споменика мом прадеди краљу Петру Првом Карађорђевићу, а поводом 100 година од његове смрти. Драго ми је што овај емотиван тренутак за мене и моју породицу могу да поделим са људима који гаје искрено поштовање према њему. Период његове владавине значајан је део наше богате историје. Мој прадеда је увек био уз свој народ и своју земљу. Одан, скроман и увек насмејан. Добио је надимак чика Пера. Визија земље којој је био предан читавог живота је Србија каквој и данас тежимо, да буде слободна и демократска земља у којој су највише вредности част, љубав, храброст и хуманост- поручио је у емотивном говору окупљеним Кикинђанима Александар Карађорђевић.

Иницијатива да Кикинда добије бисту краља Петра потекла је од Градског одбора Удружења Краљевина Србија, а зимус је једногласно подржана на седници локалног парламента. Да је ово велики дан за Кикинду констатовао је и Милан Рељић, председник Градског одбора Удружења Краљевина Србија.

Он је, поред осталог, рекао да је Петар Карађорђевић цео живот посветио идеји слободе и ослобођења свог народа:

- Откривање споменика остаће на понос свима онима који су дали допринос да Кикинда добије бисту, да нас подсећа на славну династију Карађорђевића - рекао је Рељић.

Да је на овај начин исправљена неправда према једној од највећих историјских личности, краљу Србије и ослободиоцу, указао је градоначелник Кикинде Никола Лукач.

- Он је био можда и најдражи краљ, народни краљ. Народ га је волео, а краљ Петар Први био је поштован у свету. Његова блага природа, демократичност и отвореност, Србији су донели просперитет и развој. У годинама рата био је предан војник, врховни командант и посвећени ратник за слободу свог народа. Откривамо споменик нашем краљу, нашем чика Пери, скромном и поштеном, како га историја памти. Најбоље га памтимо по реченици „Без љубави народне, слаби су престоли земаљски”- рекао је Лукач.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести