У КЦ "Лукијан Мушицки" у Темерину од представа до геополитичких трибина

ТЕМЕРИН: Културни живот у Темерину је од пре пар година подигнут на виши ниво, потврђује „Дневнику” в. д. Културног центра „Лукијан Мушицки” Божидар Пролић, који је свој радни однос у тој установи почео 2016. године.
1
Фото: С. Шушњевић

По његовим речима, прошле године организовано је преко 100 манифестација и догађаја различитих карактера, а процењује се да је било 20.940 посета грађана, на годишњем нивоу. По статистици коју уредно воде, највише су се гледале позоришне представе које је испратило 2.370 људи, ако изузмемо јавне манифестације попут Дана општине и Ликовне колоније, којима је присуствовало 9.470. 

- Наше програме реализујемо у сарадњи са Општином Темерин, откако је изабран нови председник Младен Зец и Туристичком организацијом Темерин - рекао је Пролић. - Од пре пар година смо покренули дечју драмску секцију за све основношколске узрасте, а реализују их наставнице српског језика и обично припремају представе за Божић, Ускрс, Нову годину и Дечју недељу. Ако погледамо прошлу годину, можемо да се похвалимо мноштвом представа и то углавном гостујућих трупа. Популарне су монодраме и стендап вечери. Гостовали су нам Анђелка Прпић, Сандра Силађев, Драган Маринковић Маца, затим Дубравка Мијатовић, Ђура са Ђурологијом и други. Биоскопска сала нам је нова, сређена и мултифункционална, тако да и биоскоп ради, а Темеринчани воле да гледају филмове. 


Кућа за четири друштва 

Четири културно - уметничка друштва остварила су одличну сарадњу са КЦ „Лукијан Мушицки”, а то су КУД „Вук Karayić” из Старог Ђурђева, „Младен Стојановић” из Бачког Јарка, КУД „Сирмаи Карољ” и КУД из Сирига. Сви они користе просторије Културног центра, држе своје годишње концерте и манифестације. КУД „Вук Karayić” има и своју манифестацију „Вуково лето”, а премијерно су недавно одржали позоришну представу „Живка”, која је рађена у њиховој продукцији. Одлична сарадња загарантована је и са плесним студијом „Маестро”, као и драмским студијом „Цврчак”, који води учитељица Јадранка Бокан.


По његовим речима, Културни центар негује културу, обичаје и традицију како Срба, тако и Мађара, што свакако обогаћује и улепшава програм. Највише је представа за децу на мађарском језику.

- Ту су и галеријске активности, те бар једном месечно организујемо неку изложбу, а приоритет се даје уметницима из општине, мада долазе и људи из целе Србије - прича наш саговорник. - Имамо и нашу Ликовну колонију „Јегричка”, која се реализује у августу на нашој Чарди где уметници раде пет дана. Прошле године смо потписали протокол о сарадњи са Домом културе у Грачаници, те је своје радове изложио и сликар са Косова и Метохије, гостовала нам је њихова трупа са представом „Госпођа министарка”. За мајске сусрете, финале у такмичењу дечјих позоришта аматера одржава се код нас у Темерину, те и ту имамо удела.

Пролић очекује да ће за месец дана, темерински Културни центар постићи и споразум о сарадњи са Домом културе у Општини Источна Iliya, па ће програми бити још богатији и занимљивији.

- Што се тиче манифестација, редовно обележавамо дечје недеље, а прослављамо и Међународни дан детета, а наш задатак је да припремамо програм за пет дана - казао је Божидар. - Ускршње чаролије се реализују недељу дана пре католичког Ускрса, а другу годину за редом организовали смо манифестацију „Зимске чаролије”, у сарадњи са Општином Темерин и Туристичком организацијом, када осмишљавамо програм на бини. Садржаји су углавном намењени деци и сав програм је бесплатан. 

Књижевне вечери и трибине за оне мало старије привукле су такође пажњу публике, а Пролић каже да су политика и геополитика теме за које су највише заинтересовани. Оно чиме се поносе је чињеница да учествују и у хуманитарним програмима, како би помогли људима којима је помоћ најпотребнија. 

У плану је да се у Темерину покрене позоришни фестивал, а преговори су у току. 

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести