У Полоју кобасице, у Нештину вино, у Паланци ревена

БАЧКА ПАЛАНКА: Крај јануара, а по традицији, време је ужурбаних припрема за организацију холестеролских и малиганских манифестација.
bp revena
Фото: Са лањског ревенања, фото: Приватна архива

У недељу, 3. фебруара, у Полојској шуми, од Бачке Паланке ка Челареву, код мотел „Полој“, по 58. пут одржаће се Фестивал домаћих кобасица, кулена и домаће сланине.

Манифестација ће почети у 9 сати, а од вишка узорака, кажу организатори, биће припремљен доручак за учеснике и госте. Такође, сви који желе да се такмиче, своје производе морају да прегледају на трихинелу код ветеринара. Кобасице, кулен и сланину и ове године оцењиваће стручни жири на челу са Милетом Ристићем, магистром технологије меса, а за власнике најквалитетнијих производа у све три конкуренције предвиђене су награде од првог до трећег места. Као и сваке године, али у зависности од временских прилика, очекује се велик одзив, како такмичара, тако и посетилаца не само из бачкопаланачке општине већ и из Новог Сада, околних села и градова, али и из Хрватске и БиХ. Удружење винара, виноградара и воћара из Нештина, поводом славе Светог Трифуна, 14. фебруара, организује традиционално такмичење произвођача домаћег вина и ракије. Стручни жири, а међу њима су познати енолози, проглашење победника објавиће 9. фебруара у 19 сати у сали зграде Месне заједнице Нештин, где се по традицији организује и вечера.

На Сретење, 15. фебруара, у шуми Багремара, на ободу Бачке Паланке, одржаће се традиционална Ревена. На овој манифестацији, која није такмичарског карактера, окупи се између хиљаду и две хиљаде људи.

Посебна атраткција, уз бројне ражњеве, роштиље, котлиће и таландаре, јесте печени бик на ражњу. Већ пар година то је поклон посетиоцима од организатора и спонзора, а поред тога бесплатно се послужи и на десетине литара ракије, што куване, што „пресне”.        

М. Суџум

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести