Возила чекају и пола сата да уђу у Кулу

КУЛА, ВРБАС: Према подацима прикупљеним са мерача саобраћаја у општинама Врбас и Кула, дневно на државном путу који повезује ауто -  пут Е - 75 Врбас, Кулу и Сомбор са граничним прелазима према Хрватској и Мађарској дневно прође  чак 6.000 аутомобила, шлепера , камиона и аутобуса.
Kula-Vrbas/Dnevnik
Фото: Дневник/Дневно прође шест хиљада возила

Због тога су саобраћајне гужве у централним улицама постале свакодневница за грађане у две општине, док је најгоре локалном становништву из насеља , чије су куће дуж овог путног правца, због буке, вибрација, загађења животне средине, али и због учесталих саобраћајних незгода . Општине Кула и Врбас као једино дугорочно решење виде у изградњи  новог пута на који би се транзитни саобраћај изместио из насељених места.           

Оно што посебно забрињава је дугогодишње лоше стање путева у обе локалне самоуправе - каже председник Општине Врбас Милан Глушац  наводећи  да због велике густине  саобраћаја на државним и локалним путевима је дошло и до оштећења коловоза што знатно утиче на безбедност учесника у саобраћају.

-Највећи проблем је лоша саобраћајница на путу Врбас – Фекетић, али ништа боље није на правцу према Кули .Највећу штету праве теретњаци који у великом броју користе локалне путеве. Када је у питању реконструкција пута Врбас – Кула , ми смо у редовном контакту са надлежнима у Покрајини , знамо да смо у плану за реконструкцију наредне године , али за сада не знамо тачно када ће инвестиција бити реализована до краја – навео је председник Општине Врбас Глушац.

Председник Општине Кула, Перица Видекањић, каже да је Кула посебно угрожена.

- До недавно је било незамисливо да на улазу или излазу из Куле мора да се чека и по пола сата, а најгоре је што тешки камиони пролазе кроз сам центар града. Општине Кула, Врбас и Сомбор потписали су недавно меморандум и упутиле захтев Покрајинској Влади да се што пре ради нови пут који би обилазио насељена места. Да ли ће то бити ауто-пут, мото пут или такозвани брзи пут, то ће се још видети, али у свакој варијанти би то био спас за становнике све три општине—предочио је председник Општине Кула Видекањић.

Професор са Саобраћајног факултета у Београду Борис Антић сматра да се мора пронаћи решење пре свега због безбедности учесника у саобраћају, јер четворо  од петоро настрадалих у саобраћају гине на државним путевима из Врбаса и Куле.

- Изградња обилазног пута на овом правцу, који је предвиђен  у регионалном просторном плану би био пун погодак за ово подручје  Војводине , јер би на тај начин камиони били измештени са градских саобраћајница, па би била боља проходност и  безбедност –каже проф. Антић.- Путни правац од ауто пута Е - 75 до државне границе преко општина Врбас, Кула и Сомбор, уцртан је у Регионални просторни план Републике Србије, а наредни корак треба да буде израда техничко - пројектне документације.

З. Делић

EUR/RSD 118.3363
Најновије вести