Трпезом је, разуме се, доминирао чувени кулен, домаћи хлеб, а за прилог барен кромпир, кувана јаја и кифлице. Традиција је да свако донесе своје најбоље домаће производе и да се бира најлепше уређен сто, али је много битније дружење и добра забава.
На овај начин се Словаци у Лалићу окупљају сваке године већ три деценије, са циљем очувања заједнице кроз обичаје и дружење уз музику.
- Словаци су познати по производњи кулена и ово је прилика да свако покаже своје најбоље производе: кулене, кобасице, шварглу, сланину. Ми то одржавамо сваке године – рекао је Јарослав Мудри, председник Матице словачке, те захвалио Општини Оyаци која је препознала значај ове приредбе за традицију словачке националне мањине.
В. Х.
Фото: Радио Оџаци