Брајовић: Књижевност чува језик нашег народа

Председник Удружења драмских уметника Србије (УДУС) Војислав Брајовић истакао је да они који покушавају да поправе Закон о култури „морају схватити да су у служби културних радника,

 да треба да омогуће да се потребе културних радника остваре на најбољи могући начин”.

Закон о култури спроводи културну визију и културну политику, а „културна политика је у прилици да формира целокупни цивилизацијски напредак једног друштва до те мере да, можда утопијски, допринесе и привредном напретку”, изјавио је он:

- Битно је да они који праве закон не могу да спроводе неке рестриктивне потезе, без обзира да ли је реч о укидању или другачијем формулисању када је реч о филмској или позоришној уметности.

У Нацрту, између осталог пише, извођачка уметност. „Ето, у нашем народу се каже: немој да ми изводиш бесне глисте. Дакле, мора се јасно прецизирати шта су то уметности у области културе”, истакао је Брајовић:

- Мора се дефинисати и мора се знати да и књижевност и позоришна уметност чувају језик овога рода. У закону то нигде није било, ни очување језика ни писма. А ми смо у овом региону јединствени са нашим језиком, то је једно од најважнијих националних обележја.

Брајовић је нагласио да људи који праве закон морају да сарађују и да схвате да све примедбе, да ли из удружења драмских уметника или осталих, јесу у корист и на добробит да тај закон ваља.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести