Чолаковићу и Шаули награда „Стражилово”

Награда „Стражилово” припала је ове године Ранку Чолаковићу за књигу поезије „Јеси ли жив живи песниче”

и Горану Шаули за књигу песама „Гроб новог доба”, саопштило је  Бранково коло. Специјална награда „Стражилово” за најбољи песнички првенац припала је Јелени Стајић за збирку поезије „Волети оно што имаш„.

Награда „Стражилово” додељује се за најбоље књиге објављене у Бранковом колу, а једногласну одлуку донео је жири у саставу: Ненад Грујичић, Марија Слобода и Иван Лаловић.

Ранко Чолаковић (1951, Медојевићи код Сокоца), објавио је шест песничких књига. Дипломирао општу књижевност и библиотекарство на Филозофском факултету у Сарајеву које, због рата, напушта 1992. године и данас живи у селу Крушедол у Срему. Избијањем ратних сукоба, Чолаковић је направио отклон према свему - четврт века ништа није писао нити објављивао, био је улични продавац књига у Подгорици, Улцињу и Ваљеву. Ратно лудило и његове последице, на пољу етике, Чолаковић је доживео као потпуни слом смисла и наде, где је песнички језик „постао осујећени медијум”.

Жири његову нову књигу оцењује као „несвакидашњу и проживљену”, која тему „песниковања’’ и позицију песника у свету „подиже до тачке врења свести са ослонцем на  хармсовску иронију, готеску и сарказам”. 

- Из овог моћног круга песама исходе и тонови демистификовања митова и идеолошких (племенских) предрасуда уз помоћ народне лексике и идиомских решења, те бираних лирских проблесака, слика и призора, који усложњавају лепоту песничког текста дајући му оригинални стваралачки печат - стоји у образложењу.

Горан Шаула (1959, Кабатовци код Лакташа) објавио је шест песничких књига и роман. Основно, средње и високо образовање стекао у Бањалуци, где и данас живи. 

Награђена књига „Гроб новог доба”  представља, према оцени жирија, зрело песничко дело.

- У првом делу, песник успоставља дијалог са временом Византије, са личностима из српске духовне и књижевне традиције, показујући премоћ поезије над историјом. У другом делу књиге, песник доследно и игриво исказује (само)свест о песми и чину писања, о надахнућу и стиху, о пресудном значају матерње мелодије језика у поезији. Не изостаје ни критика савременог човека “у нашем крају”, људске трулости и греха у свакодневној аморалности и несавршености - наведено је у образложењу.

Јелена Стајић (1994, Вуковар), до своје треће године живела у месту Ада између Осијека и Винковаца. Са породицом 1997. преселила се у Турију у Бачкој, где је завршила основну школу, а потом гимназију у Србобрану. Данас на Филозофском факултету у Новом Саду студира српску књижевност и језик.

У свом песничком првенцу талентована млада песникиња сучељава светове конкретне и мистичне стварности, емоције женског и мушког принципа, у непрестаном надгорњавању светла и таме, а упечатљиве лирске слике натопљене су и наносима ироније која омогућава искошен поглед на свет, констатовао је жири.

(Танјуг)

 

Уручење награда на Стражилову

Награда „Стражилово’’ свечано ће лауреатима бити уручена 10. септембра, у 11 часова, на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јован Солдатовића) у оквиру 45. Бранковог кола које ће трајати од 9. до  19. септембра у Новом Саду и Сремским Карловцима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести