Ексклузивно у КЦНС премијера Паскаљевићеве „Земље богова”

Време је дефинитивно за филм! Карлос Саура, Андреј Кончаловски, Франсоа Озон, Вим Вендерс, Вернер Херцог, Аки Каурисмаки, Мартин Скорсезе, Анyеј Вајда, Парк Чан-Вок, Џим Џармуш...

све добро нам знана имена чији ће нови филмови бити пред публиком још једног фестивала у време и поводом ФЕСТ-а. Реч је о фестивалу “Филм 2017 - Актуелности светске кинематографије” у Културном центру Новог Сада (КЦНС). Од 27. фебруара до 12. марта, сваки дан биће приказивана по два филма, у четири термина (17, 19, 21, 23 сат), са ценом карте од 300 динара.

– У сарадњи са ауторима, продуцентима, добили смо што смо хтели, да са фокусом на великане филмске уметности суграђанима понудимо најбоље – предочио нам је уредник филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански, још једном ставивши нагласак и на врхунски квалитет пројекција у биоскопу Културног центра.

Програм фестивала “Филм 2017 - Актуелности светске кинематографије” имаће и неколико ексклузивних пројекција. Захваљујући дугогодишњој сарадњи са Гораном Паскаљевићем, једна од њих је премијера његовог новог филма “Земља богова”, заказана за петак, 10. март. Четири године након остварења “Кад сване дан”, Паскаљевић је снимио филм у Индији, како је сам објаснио, на универзалне теме. Тамо га није пратила медијска хлабука, и могао је да ужива у раду далеко од “домаћих кухиња”. Главну улогу тумачи искусни и веома цењени индијски глумац Виктор Банерје, нашој јавности познат по улози у филму “Пут у Индију” Дејвида Лина, где је номинован за награду БАФТА у категорији најбољег глумца.

“Након дугог одсуства, Рахул се враћа из Енглеске у своје село на Хималајима. То проузрокује пометњу међу сељанима, који му нису опростили грехе из прошлости. Рахул мора да се суочи са светом пуним предрасуда, у коме жене немају право да одлучују о властитим судбинама”, стоји у сижеу филма “Земља богова”. Реч је о интимној поеми, за коју аутор каже да се не ослања само на фолклор, на импресивне слике Хималаја, већ да је, између осталог, реч о значајној теми која занима цео свет – о односу према женама које су у том делу света и даље гурнуте у други план.

Уредник филмског програма КЦНС најавио је и другу домаћу премијеру, у оквиру фестивала “Филм 2017 - Актуелности светске кинематографије”. Реч је о филму “Наши очеви, мајке и њихова ђеца” Сање Савић, филму у којем игра и неколицина глумаца из Новог Сада, а продуцент је Горан Филипаш. “Наши очеви, мајке и њихова ђеца” је филм у којем Надија, двадесетогодишња фризерка, приликом посете тетки Спаси упознаје Његоша, ауто-мафијаша. Овај кратак сусрет наводи Надију на размишљање о породичној ситуацији, те она пожели да промени свој живот. Додатна отежавајућа околност је та што је Надијин отац полицајац, разведен од њене мајке која живи у Немачкој. Надија и Његош, са различитих етничких страна у Босни, покушавају да се изборе за своју љубав, али чини се да је све против њих.

Каћански је од предстојећег филмског програма у КЦНС издвојио још и програм за најмлађе, неколицину цртаних филмова светског гласа. Дани викенда и пројекција у 17 сати, одабрани је термин за породичне посете.

И. Бурић
 

Један више од ФЕСТ-а

Уредник филмског програма у КЦНС Ђорђе Каћански објашњава да је филмска ревија у тадашњој Трибини младих у Новом Саду настала кад и ФЕСТ. У обиљу програма и гостију у Београду, део се природно преливао у Нови Сад, као најближи већи центар. Међутим, каже Каћански, данашњи “Филм 2017 - Актуелности светске кинематографије” заправо броји једно издање више од ФЕСТ-а, који је једном, деведесетих година прошлог века, због студентских демонстрација и политичких немира, био прекинут.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести