Емотивни пожар

Премијерним извођењем једног од најпопуларнијих Шекспирових комада “Ромео и Јулија” Народно позориште “Тоша Јовановић” из Зрењанина вечерас обележава и свој јубилеј

– 70 година професионалног рада Драмске и 60 година професионалног рада Луткарске сцене. Редитељ вечерашње премијере, којом се обележава и 400 година од смрти једног од највећих песника и дртамских писаца Вилијама Шекспира је Никола Завишић. Он је у прошлој сезони режирао Шекспировог “Хамлета”  у Српском народном позоришту, а ово му је први ангажман у Зрењанину. По речима редитеља, жеља му је била да се пре свега обрати младој публици и да Шекспира приближи сензибилитету генерација рођених у 21. веку.

– То, наравно, не значи да ће представа бити неразумљива за све друге љубитеље позоришта. Ипак, фокус је на младима, јер се и тематски ова трагедија бави њима и њиховим заносом – рекао је редитељ Завишић за наш лист пред вечерашњу премијеру. – Нисмо ишли у епоху, него смо се потрудили да у окружењу савременог костима, мобилне сценографије, гротескног оружја за забаву – где пиштољи и пушке који прскају воду - у намерно муњевитом ритму, брзој монтажи, прикажемо смисао љубавног заноса са једне стране, и бесмисао глупости и мржње са друге. Таква форма одговара садржају: у „Ромеу и Јулији“ цела се прича одигра за свега неколико дана, она просто изгори од пламена страсти и бурних емоција. Ми смо желели да направимо управо такву представу: један емотивни пожар који носи све пред собом. Са посебним изненађењем на крају, што ће публика имати прилику да види када дође време!

Занимљиво је да је зрењанински театар за ову представу пролетос организовао аудицију како би изабралп тумаче две насловне улоге, што није баш уобичајена пракса. О овом одличном потезу управе театра довољно говори и податак да се на аудицију пријавило чак 120 младих и талентованих глумаца и студената глуме. После неколико кругова селекције за улогу Ромеа и Јулије одабрани су Милан Колак и Уна Ђелошевић, дипломци новосадске Академије уметности који су највише одговарали редитељевој замисли. У осталим улогама су Стефан Јуанин, Дејан Карлечик, Љубиша Милишић, Миљан Вуковић, Јелена Шнеблић Живковић, Драган Ђорђевић, Весна Варићак, Првослав Заковски, Милан Кочаловић. Драматург је Кристина Бојанић, сценограф Жељко Пишкорић, костимографкиња Марина Сремац, а композитор Горан Симоноски.

Н. Попов

Изложба о историјату театра

У Малом салону Народног музеја у Зрењанину у 19 часова биће отворена изложба о историјату зрењанинског Народног позоришта „Тоша Јовановић“. Изложба је настала сарадњом зрењанинског Позоришта и Позоришног музеја Србије, а ауторка изложбе и каталога је мр Александра Милошевић, виши кустос Музеја позоришне уметности Србије.

Публика ће имати прилику да сагледа историјат зрењанинског Позоришта кроз фотографије, плакате, програме, скице, лутке и најважнија издања о овој установи. Здање у којом се данас налази позориште “Тоша Јовановић” због специфичне архитектуре, очуваности и богате историје уврштено је у “Европску руту историјских театара”. Некадашња зграда житнице 1839. преуређена је у позориште у ком је и данас смештена најстарија барокна сцена у земљи.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести