Антонијевић: Политички напад на "Дару..." плаши људе

БЕОГРАД: Политички напад на филм "Дара из Јасеновца" је пре свега намера да се изазове страх код људи који гласају у Америчкој филмској академији, како они на би дали свој глас некаквој наводној српској националистичкој пропаганди..., казао је Предраг Гага Антонијевић за Радио Београд 2.
antonijevic
Фото: Youtube Printscreen

Како редитељ филма напомиње, напад је почео са том назови "критиком" у магазину Варајети, са врло мало садржаја о филму, а много више о некаквој "српској пропаганди".

"Аутор критике није ни оспорио ставове које филм износи, али је успео преко неких псеудоисторичара са ових простора да то претвори у некакву тобожњу српску пропаганду, којом, забога, Срби правдају своје злочине у грађанском рату у бившој Југославији деведесетих година прошлог века", каже Антонијевић и додаје да је аутор спорне критике ту написано и да би "филм Дара из Јасеновца требало да остане у границама Србије и да не буде никоме више приказан.

"Дакле, наше жртве би требало да буду само наше жртве, док су жртве неких других народа светска патња", рекао је Антонијевић.

За њега нема дилеме да је корак даље од тога отишао Лос Анђелес тајмс.

"Тамо је чак наведено да је Јасеновац био пакао за Јевреје, али да сам ја "на силу у филм покушао да угурам Србе и децу ко примарни фокус хрватских усташа". Једноставно, то представља озбиљно одступање од историјских чињеница, јер је познато да су логори за децу и те како постојали и да је НДХ једина у свету то имала", рекао је Антонијевић.

На питање да ли је и чињеница да је филм Јасмиле Жбанић о Сребреници један од кандидата за награду "Оскар" утицала на климу створену око филма "Дара из Јасеновца", Антонијевић је подвукао да се радује због чињенице да је филм о Сребреници снимљен:

"Варајети, наравно, тај филм подржава. Верујем да је врло добро то што је тај филм снимљен. Могли бисмо и требало би и ми да снимимо филм о Сребреници, али испада, на основу критике, да те жртве вреди оплакати и да тај филм није пропаганда, а да је наш филм и оплакивање наших жртава најобичнија српска националистичка пропаганда. Једноставно, ја не желим да се такмичим ни са ким по жртвама и по страдању једним филмом који описује те догађаје, али мислим да је на један перверзан начин нама ускраћено право да се нашим жртвама у јасеновачком логору одужимо", каже Антонијевић.

Како је рекао, дао је само један инетрвју за Слободну Далмацију, који је врло коректно пренет, али да није било других интересовања.

"Нема шта да кријем:Филм је то што јесте. Волео бих да ми неко каже где сам то погрешио и рекао нешто неистинито и то је мени била једина звезда водиља. Када људи буду видели филм, увидеће да он није антихрватски, али антиусташки апсолутно јесте. Раздвајам усташтво од хрватства. Волео бих да се и разговор о овом филму врати на терен филма, јер је у самом старту измештен из те сфере", закључио је Антонијевић.

Ana
11.02.2021 • 11:23
После кажу да је српска параноја осећај да нас западни естаблишмент мрзи
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести