Бројни српски филмови на овогодишњем фестивалу у Пули

ПУЛА: У главном такмичарском програму овогодишњег издања Пула филм фестивала налазе се и филмови настали као мањинске српске копродукције: "Дневник Диане Будисављевић" Дане Будисављевић "Сам самцат" Бобе Јелчића, "Која је ово држава" Винка Брешана и "Последњи Србин у Хрватској" Предрага Личине, саопштили су из Филмског центра Србије.
pula pixabay
Фото: pixabay.com

У програму хрватских мањинских копродукција су и српски филмови: "Терет" Огњена Главонића, "Режи" Косте Ðорђевића и "Шавови" Мирослава Терзића, као и српска мањинска копродукција - филм "Избрисана" Михе Мажинија.

Осим тога, у Међународном програму, у одељку Еурополис биће приказан филм "Тхе Бра" Велта Хајмера, остварење у коме главну улогу тумачи Предраг Мики Манојловић, а у сегменту Популарни филм и "Бела врана" Рејфа Фајнса, а то је филм који је делимично сниман и у Србији и уз учешће наше земље.

У Студентском програму наћи ће се и хрватске премијере два млада српска краткометражна остварења.

У питању су "Диносаурус" Синише Цветића и "Шафарикова 19" Лане Павков.

На овогодишњем издању Пулске филмске академије учествоваће и пројекат српског ситкома "Мрњавчевићи" Анђеле Лазић и Лане Радошевић.

Најављено је да ће индустријски део Пулског филмског фестивала овог јула, између осталих посетити Мирољуб Вучковић (ФЦС), као и уметнички директор Палићког филмског фестивала и филмски продуцент Ненад Дукић.

Синоћ је у Српском културном центру у Пули биће организована изложба "Соња Савић - Девојка из града", приређивача Предрага Живковића и Марије Рацковић, поводом 35. годишњице Златне арене коју је Соња Савић тада добила за улогу у филму "Шећерна водица", редитеља Светислава Бате Прелића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести