Димић: У Србији новац није услов за добру филмску продукцију

ЊУЈОРК: Најпознатији и најцењенији српски глумац у Холивуду, Џек Димић, у разговору за Танјуг каже да је српска кинематографија показала како новац није услов за одличну продукцију и да често нема велике разлике у квалитету између појединих српских и пројеката који се реализују у Америци.
dimic
Фото: Танјуг (видео)
Џек Димић је један од ретких српских глумаца који може да се похвали успехом у Холивуду.
Остварио је, до сада, више од 80 улога на филму, телевизији и позоришту на четири језика и четири дијалекта на енглеском језику.
Познат је по запаженим улогама у серијама: Ред и закон, Хаваји 5-0, Касл, Одстрел, Лилихамер, CSI, Елементарно, Стартап, Црна листа, Теслин народ и Brain Dead.
Филм "Теслин народ", у којем Димић тумачи лик Николе Тесле, номинован је за награду Оскар у категорији ; дугометражни документарни филм 2019. године.
Димић у разговору за Танјуг напомиње да филмска индустрија у САД много трпи због последица пандемије и да је њена продукција опала од 40 до 68 процената.
"Филмска, телевизијска, позоришна продукција у САД тренутно не постоје. Скоро смо заборавили када су позоришта била отворена. Чуо сам да Бродвеј треба да проради од средине маја месеца али то још није потврђено. Сви запослени у индустрији забаве веома трпе. На сваком кастигну за сваку улогу пре пандемије било је у конкуренцији 300 или 400 људи. Сада је тај број три пута већи јер је остао исти број глумаца, а улога је за 40 до 68 посто мање", казао је Димић.
Познати глумац има речи хвале за српску кинематографију.
"Драго да се снима доста серија, филмова...у Србији. Посебно ме весели што има посла за моје колеге глумце . Поносан сам што је српска кинематографија показала да новац није услов за квалитет па често нема велике разлике у квалитету између појединих српских и пројеката који се реализују у Америци", навео је Димић.
Како каже, и сам је био протагониста неколико пројеката насталих на простору некадашње Југославије.
"У последње три године радио сам четири или пет серија и три филма. Управо сам добио улогу у серији Клан где играм контроверзног бизнисмена, Милеуснића. Радујем се почетку снимања које је заказано за крај маја. Добро је колеге много раде у Србији за време пандемије јер је њихова ситуација другачија у односу на глумце у САД. Ми смо ипак овде заштићени. Члан сам једног од најмоћнијих синдиката на свету који штити глумце, редитеље, сценаристе. Плаћа нам се минули рад, стално добијам финансијску накнаду за пројекте које сам радио давно", рекао је Димић.
За њега нема дилеме да су филмаџије у Србији показале да је и у доба пандемије могуће снимати квалитетне садржаје.
"Србија је постала један од показатеља да новац није услов за квалитет и да је могуће можете добру серију или филм без мегаломанских хонорара. Овде у Њујорку, да би снимили два кадра, за која морате да затворите на пример само два блока Лексингтон авеније, граду морате да платите пола милиона еура. Драго ми је што у Србији из тог неког квантитета произилази и квалитет. Моје колеге са простора некадашње Југославије су увек проналазиле начин без обзира на околности да покажу колико вреде у уметничком смислу", казао је Димић.
У сарадњи са "Ми магазином" из Торонтоа, Димић тренутно ради на хумористичкмо wеб серијалу "Милорад Зенека".
Димић у серијалу глуми приученог репортера који извештава са улица Њујорка.
Како каже, кроз овај лик покушава да унесе мало ведрине у ова не баш срећна времена.
"Милорад Зенека" настао у сарадњи са "Ми магазином" из Торонтоа, власника Ненада Станковића у којем тумачин улогу приученог репортера. Станковић ме је је замолио пре месец дана да му снимим неки прилог о томе каква је ситуација о Њујорку. Међутим, верујем да човек не треба да ради посао за који није школован, па сам предложио Станковићу да направимо пародију на све ово што се дешава, кроз лик приученог репортера који на шаљив начин "извештава", каже Димић.
Напомиње да су реакције на прво епизоду биле фантастичне.
"Сада смо на четвртој епизоди, а у току су преговори и са неколико телевизија да се то емитује и на малим екранима. Навикао да радим злочесте људе, негативце и немам толико често прилику да радим комедију. По први пут имам четири улоге, радим и посао сниматеља и сценаристе и редитеља и глумца", рекао је Димић.
Врло радо долази у Србију и овог лета планира да наступи у селу Власи крај Пирота.
"У Пирот ме је позвао вајар и скулптор Зоран Мојсилов организује фестивал у селу Власи. Представићу се највероватније монодрамом "Мој живот" по дивном тексту Јосипа Пејаковића. Радујем се дружењу са колегама уметницима на том фестивалу", закључио је Димић.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести