Фестивал "ГетеФЕСТ" и у Новом Саду од 14. до 18. октобра

Филмски фестивал “ГетеФЕСТ” након београдског издања, биће одржан у 10. издању и у Новом Саду од 14. до 18. октобра у Културном центру Новог Сада, у организацији “Гете института” у Србији, јавили су из дирекције фестивала.
KCNS
Фото: КЦНС

Биће приказано свих осам остварења новије немачке продукције, претежно из ове године, које је гледала публика у Београду, као пресек савремене кинематографије ове земље.

Програм је традиционално окренут награђиваним и најбољим пројектима са Берлинског филмског фестивала - “Берлинале”, једног од најзначајнијих светских фестивала ауторског филма.

Фестивал “Гете фест” постоји од 2012. године, а ове године одржава се под слоганом „Морати или хтети“.

На отварању, у четвртак 14. октобра у 20 часова биће приказан филм „Curveball“ (2020) Јоханеса Набера , комедија између гротеске и политичке сатире, која истражује немачку перспективу рата у Ираку. Наредни дан у петак, на програму су два остварења, пре свега филм „У комшилуку“ трагикомедија о лажима пуну црног хумора, редитељски деби популарног немачког глумца Данијела Брила.

Следе „Крвопије“Јулијана Радлмајера, метахорор комедија о историји кинематографије, о периоду из 1928. године када радници и сељаци у Марксовом „Капиталу“ траже решење мистериозних трагова уједа вампира на телима својих преминулих пријатеља.

Субота, 16. октобар резервисана је за још два филма, пре свега - „Свет ће бити другачији“ Ане Цоре Берахед, који се 11. септембром ове 2021. године бави из перспективе партнерке починиоца.

Онда је у селекцији те вечери немачки кандидат за Оскара - „Твој сам човек“ Марије Шрадер, научно-фантастична драма са комичним елементима.

Главна јунакиња - научница Алма, пристаје да учествује у необичном експерименту: три недеље живи са хуманоидним роботом Томом, који би, захваљујући вештачкој интелигенцији, требало да се трансформише у њеног идеалног животног сапутника.

“Принц” као дебитантски филм редитељке Лизе Бирвирт на програму је у недељу, 17. октобра, о једном пару и елити пуној предрасуда у Франкфурту, а за њим ће бити приказан „Људски фактор“ Ронија Трокера, психолошки трилер као анализа једне породице испричан из више перспектива, након мистериозне провале.

Новосадски програм “ГетеФЕСТ”-а биће завршен у понедељак, 18. октобра са запаженим делом „Фабиан“, од три сата, које прати троје главних јунака у Берлину за време Вајмарске републике.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести