Ирски редитељ О' Рајли обожава Русију и Русе, не и Путина

БЕОГРАД: Ирски редитељ Џон О' Рајли представио је у Београду, у оквиру Београдског ирског фестивала, свој филм "Москва никад не спава" у коме је, како каже, покушао да Западу прикаже праву слику данашње Русије.
Dzon O Rajli/Tanjug
Фото: Tanjug

О 'Рајли је 12 година живео у Москви и свестан је "како људи на Западу знају мало о Русији".

"Мислим да још није снимљен филм који најширој међународној публици приказује каква је Русија, какви су људи који живе тамо. То је била полазна идеја, а онда сам одлучио да изградим драмску структуру састављену од више прича и ухватим најширу слику друштва. Имамо људе из богатог и сиромашног слоја и припаднике различитих генерација", рекао је О''Рајли у интервју Тањугу.

Главни јунаци филма су предузетник чији посао почиње да угрожава моћна бирократија, тинејџерка утопљена у несрећу растуреног дома, младић принуђен да бира између своје девојке и баке, лепа певачица коју прогоне два мушкарца и филмска звезда умешана у бизарну отмицу. 

"Желео сам да страна публика стекне утисак о данашњој Русији. Русија се много више разликује од Запада него што су људи са Запада тога свесни, а разлог томе лежи у њеној историји, развоју током историје и политици", рекао је О' Рајли.

Каже и да Русију још увек доживљава као "скоро феудалну земљу".

"Основна разлика између Русије и Запада лежи у политици и историји, али то се одржава и на људе, њихове односе. Та структура моћи у влади пројектује се на пословне и породичне односе и доводи до тога да се руски народ својом културом разликује од становника западних држава", сматра редитељ.

О''Рајли види председника Русије Владимира Путина као "комбинацију Јељцина и Горбачова у једној особи".

"Путин је био прави лидер у правом тренутку када је дошао на ту позицију, али је остао превише дуго и мислим да тренутно за Русију није адекватан председник, јер води владу као мафијашку организацију. Корупција је веома изражена, нема могућности за реформу, здравствени и образовни системи су лоши. Нисам Путинов обожавалац", рекао је ирски редитељ.

Он је приметио да у Русији још увек влада велико сиромаштво у поређењу са ситуацијом на западу, али је оно мање ако се пореди са деведсетим годинама прошлог века или земљама "трећег света".

Економија је, како каже, јачала током претходних 10-15 година, али је приметио у последње три године да све више младих жели да напусти Русију и да су људи све огорченији због, како каже, лажи, пропаганде у медијима и лошег образовног система.

"Москва никад не спава" је најављен као провокативни приказ Путинове Русије, али аутор наглашава да није имао намеру да буде провокативан и да је то више маркетиншки трик да се привуче публика да погледа филм. 

"Док сам писао сценарио и снимао, нисам мислио да је ишта провокативно у томе. Има једна сцена која указује на корупцију чланова Путинове администрације, али то је филм о правим људима, филм који показује моја осећања о тој земљи. Можда је провокативан као показатељ моје истине о тој земљи, али нисам желео никог да провоцирам", објаснио је О' Рајли.

Признаје да обожава Русију и људе који живе тамо и труди се да промени слику о Русији у свету, која је, како каже, заснована само на Путновој власти и свему што он ради.

"Реалност је другачија, људи тамо имају жеље, страхове и снове као и сви остали, али то је Русија коју не видимо у страним медијима и зато сам снимио овај филм", рекао је О' Рајли, који је студирао руски језик и од детињства га је привлачила та земља те је пола свог живота заправо провео у Русији.

Он запажа и у јавном и у приватном животу велику несигурност и непредвидљивост због чега Руси заправо живе за сваки тренутак.

"У Русији постоји изрека, можда је и ви имате у Србији: Ствари су горе данас него што су биле јуче, али су бар боље него што ће бити сутра. То је оно што је супер код Руса. Умеју да живе за тренутак. Знају да цене своје међусобне односе што смо ми на западу заборавили и свакако знају да славе. Имају веома снажан дух", истакао је О''Рајли и додао да је то оно што га је привукло руском народу.

Задовољан је како је филм примљен у Вашингтону.

"Пројектовали смо наслов филма на Трамповој кули у време када је шеф ФБИ-а Џејмс Коми био пред Сенатом где се расправљало о руским везама са Трамповом кампањом. То је било врло узбудљиво и филм је приказиван четири седмице због великог броја људи који се баве спољном политиком и питањима везаним за Русију", рекао је О''Рајли.

А о будућности Русије и њеној улози у међународној политици, О''Рајли каже: "Читате новине данас, само ће постати горе".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести