Миша Азнавур: Шарл је свету донео сентимент препун наде

БЕОГРАД: Пројекцијом необичног документарца "Aznavour by Charles ", о певачу, композитору и глумцу Шарлу Азнавуру вечерас ће у Комбанк дворани бити отворен Међународни фестивал документарног филма "Док#2",а син славног шансоњера Миша Азнавур је тим поводом у Београду и за Тањуг говори о оносу са оцем, чарима шансоне, ексклузивним сценама у филму...
s
Фото: Youtube Printscreen

Све је почело када је Едит Пјаф 1948. године понудила Азнавуру камеру Пилар Болекс која је тог тренутка постала његов сапутник све до краја живота.

До 1982. године, Шарл је камеру увек имао са собом и бележио свој живот, тренутке, места кроз која је прошао, пријатеље, љубави, непријатности.

Неколико месеци пре него што је преминуо, почео је да ради на направљеним снимцима с Марком ди Домиником и потом је одлучио да направи свој филм.

Миша Азнавур је продуцент филма "Aznavour by Charles" и каже да ће публика у Комбанк дворани имати прилике да види ексклузивне видео матерјале о животу његовог оца.

Филмом смо практично поделили свој живот са публиком широм света. Мој отац је био популаран као један од најзначајнијих интерпретатора шансоне, али мало људи заправо зна какав је био ван сцене. Наш филм показује радост живота коју је мој отац несебично делио са својим окружење... С породицом и протагонистима сцене као што су Едит Пјаф или Семи Дејвис Џуниор, казао је Миша Азнавур и додао да филм обилује документарним моментима из једног живота и читавог света којих више нема.

Према његовим речима људи, музика, индустрија забаве, политика... све је било другачије у другој половини 20, века када је шансона генерацијама поклоника значила много.

Мој отац је био посвећен својој музици. Био је изузетно вредан човек. Као композитор и као интерпретатор. Филм између осталог показује контект времена у којем је стварао у којем су људи још били способни да сањаре и имали наду да ће доћи још лепши, бољи и сигурнији период за човечанство. Шарл је свету кроз своју музику донео нешто ново. Сентимент препун наде који је између осталог испуњавало јерменско музичко наслеђе и таленат за писање љубавних песама, казао је Миша Азнавур и додао публика и данас обожава музику његовог оца јер је истинит начин писао о љубави.

Отац га је, како каже, научио да поштује људе и да уме да волим.

Дуго сам радио за свог оца и од њега преузео осећај одговорности, али и неке авантуристичке навике као што је стална потреба за путовањима. Ево у Београд сам дошао колима из Женеве. Баш као и мој отац обожавам да упознајем нове људе и културе и надам се да ће публика вечерас уживати у филму "Aznavour by Charles“, казао је Миша Азнавур.

Током пет дана фестивала биће приказани документарци иза којих стоје великани са једне или друге стране камере, па ће тако публика имати прилику да види и најновије документарно остварење редитеља Абела Фераре "Кинооператер", документарац о великој музичкој звезди Били Холидеј у режији Џејмса Ерскина, као и провокативно остварење Слава Сатани, Пени Лија о култу који слави све оно што се сматра лошим.

Фестивал ће и ове године представити селекцију дебитаната, ЕНТЕР ДОК, која ће бити такмичарског карактера.

У селекцији ће се наћи једно југоносталгично остварење Ikea for YU, редитељског дуа Марије Ратковић Видаковић и Дринке Радонић, мароканско остварење Хлеб и анђели Рашида Бија, као и филм Више од крви редитељке Лорете ван дер Хорст.
Овогодишње издање обогатиће и програм "Музичке приче", у оквиру којих ће бити представљани биографски документарци неких од највећих звезда попут Џима Маршала, Сузи Кју, "Rolling Stones ".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести