Онлајн разговор о стваралаштву Желимира Жилника

Поводом изложбе “Желимир Жилник: Shadow Citizens” (Грађани из сенке), која се од октобра до априла следеће године одржава у галерији Кунстхале у Бечу представљајући импозантно педесетогодишње филмско стваралаштво овог истакнутог редитеља, у петак од 14 часова се организује онлајн разговор, а емитоваће се преко Јутјуб платформе новосадске организације kuda.org.
zelimir zilnik
Фото: Youtube Printscreen

Уз Жилника учесници у јавном разговору су Адријен Фајкс, директор Аустријског културног форума у Београду, Симона Огњановић, кустоскиња у Музеју Југославије, Ана Панић, кустоскиња ликовне збирке Музеја историје Југославије, Душан Радуновић, ванредни професор на Факултету за иностране језике и културу Универзитета у Дараму у Великој Британији, Сима Кокотовић, докторски кандидат на студијама филма и покретних слика на Универзитету Конкордиа у Монтреал у Канад, а модератор је Зоран Пантелић из куда.орг. Разговор ће се водити на српском језику, док ће уводна реч Адриена Фајкса бити на енглеском језику.

Уз разговор ће бити емитован и један од Жилникових филмова “Најлепша земља на свету” из 2018. који ће преко линка Аустријског културног форума у Београду моћи да се погледа до 24. децембра. Филм прати групу младих миграната у Бечу, који се пробијају кроз административне лавиринте провера и стицања статуса и боравка. Гледамо њихове стрепње, међусобна охрабрења и постигнућа – док савладавају језик, показују вештине у својим професијама, бистрину и знање на пријемним испитима за школе и факултете. Филм је, такође, прича о новим и старим другарствима, о осећању слободе у новој средини, без притиска ратних претњи и патријахалних стега фамилије.

- Многи Жилникови филмови су својим темама и приступима пророчки наговештавали догађаје из стварног света, као што су то распад Југославије, економски прелаз из социјализма у неолиберални поредак, гажење права радника и шира друштвена ерозија која се тиче рада и миграција - наводе у хрватском кустоском колективу WHW ­који води Кунстхале у Бечу.- -Назив изложбе, Грађани из сјене, одражава Жилникову животну усредсређеност на невидљиве, потискиване и на недовољно или погрешно представљене грађане. Као концепт, „грађани из сјене“ односе се на облик политичког ангажовања у „аматерској политици“ - маштовитом и субверзивном ненормативном знању и алтернативним сензибилитетима који увек латентно постоје у друштву а понекад и видно померају „свакодневну политику“.

Овај разговор је део истраживачког програма “Трајни час уметности” који куда.орг развија од 2003. и у оквиру којег је реализовано неколико публикација са фокусом на анализу Жилниковог опуса, и успостављена едукативна веб платформа ЖЖ - Желимир Жилник.

Н. Попов

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести