Почиње Пролећно издање Фестивала ауторског филма

БЕОГРАД: Победнички филмови Сарајево Филм Фестивала (СФФ), Загреб Филм Фестивала (ЗФФ), Фестивала ауторског филма (ФАФ) и Филмског фестивала Херцег Нови (ФФХН), биће приказани на Пролећном издању ових фестивала online, на платформи оndemand.kinomeetingpoint.ba.
1
Фото: Pixabay.com

Филмови ће бити доступни од сутра до 15. маја

У програму Пролећног издања Фестивала ауторског филма су филмови награђивани на сва четири фестивала: "Коначна слобода" Себастијана Мејза (Немачка, Аустрија), "Оаза" Ивана Икића (Србија, Холандија, Словенија, Босна и Херцеговина, Француска), "107 мајки" Петера Керекеша (Словачка, Чешка, Украјина) и "Чувар брата свога" Ферита Карахана (Турска).

"Коначна слобода" Себастијана Мејза догађа се у послератној Немачкој: Ханса вишеструко хапсе и затварају зато што је хомосексуалац.

Због члана 175. његова жеља за слободом систематски се оспорава. Једина стабилна веза у његовом животу постаје веза коју остварује с Виктором, осуђеним убицом с којим дели затворску ћелију.

Првобитно гађење прераста у љубав.

Филм је освојио Срце Сарајева за најбољи филм Сарајево Филм Фестивала, Златна колица за најбољи филм Загреб Филм Фестивала и Специјално признање Фестивала ауторског филма. "Коначна слобода" је био аустријски кандидат за Оскара и добитник је Награде жирија у програму Известан поглед фестивала у Кану.

Филм "Оаза" прати Марију, која се по доласку у институцију за младе са посебним потребама убрзо спријатељи са пођеднако неустрашивом девојком Драганом.

Када постане јасно да су обе заљубљене у повученог младића Роберта, њихов однос је угрожен и постепено прераста у опасну игру са циљем да се он освоји. Осуђене на доживотно скривање од друштва, тинејџере обузима чежња за независношћу и људском конекцијом.

Вођени новооткривеним осећањима жеље и зависти, њихови импулсивни поступци руше крхки баланс успостављен строгим правилима институције и преливају се у конфронтацију и очајнички бег у слободу.

Филм је награђен Великом златном мимозом за најбољи филм на Филмском фестивалу Херцег Нови и Златним колицима за најбољи филм Загреб Филм Фестивала.

Био је кандидат Србије за Оскара у категорији најбољег филма на страном језику.

Филм "107 мајки" говори о Лесји - она је починила злочин из страсти који ће јој донети седмогодишњу казну у женском затвору у Одеси.

Управо је родила своје прво дете, а сада улази у свет напучен само женама: затвореницама, медицинским сестрама и чуварицама, женама сваке животне доби, супругама и удовицама, кћерима, сестрама, трудницама, женама с децом.

Да нема боје одоре, било би понекад тешко рећи ко је ко.

Филм је освојио Специјално признање на Фестивалу ауторског филма у Београду. "107 мајки" је био словачки кандидат за Осцара у категорији најбољег филма на страном језику.

Филм "Чувар брата свога" освојио је награду публике за најбољи филм Мреже фестивала Јадранске регије - Адриатиц Аудиенце Award - сабирањем гласова публике на сва четири фестивала, као и гласова публике која су овај филм гледали online путем.

Јусуф и његов најбољи пријатељ Мемо похађају школу за курдске дечаке интернатског типа смештену на осами у планинама источне Анадолије.

Када Мемо оболи од мистериозне болести, да би помогао свом пријатељу Јусуф је присиљен да се суочи с бирократским препрекама које пред њега поставља репресивна школска управа.

Док одговорне одрасле особе схвате озбиљност Мемине здравствене ситуације и покушају га пребацити у болницу, изненадне густе снежне падавине затрпавају школу. Без излаза и очајни да призову помоћ, док вријеме неумитно пролази и прети да истекне, наставници и ученици почињу играти игру пребацивања кривице у којој на површину избијају старе замерке и добро чуване тајне.

Филм је на Берлиналеу освојио награду ФИПРЕСЦИ.

Уз филмове ће као бонус садржај на платформи Ондеманд.киномеетингпоинт.ба бити доступни и разговори с ауторима филмова.

На иницијативу Сарајево Филм Фестивала, по први пут су се као Мрежа фестивала Јадранске регије удружила четири водећа филмска фестивала из четири земље, истог говорног подручја: Сарајево Филм Фестивал (БиХ), Загреб Филм Фестивал (Хрватска), Фестивал ауторског филма (Србија) и Филмски фестивал Херцег Нови (Црна Гора). Након заједничког програма који су креирали селектори ова четири фестивала, публика је изабрала најбољи филм овог програма.

То је филм "Чувар брата свога" који ће захваљујући освојеној награди публике од 23. маја бити у кинима широм бивше Југославије.

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести