Злато и сребро за филм карловачких ђака

Анимирани филм „Овде треба направити мало реда”, у чијој изради су учествовали ученици све три карловачке школе: ОШ „23. октобар”, Карловачке гимазије и Карловачке богословије, под менторством Студија “ДОМ анимације” и учитељице Татјане Крстић, освојио је прошлог месеца прво место на Међународном филмском фестивалу „Свет миру. Деца” у руском граду Јарослављ и другу награду на Интернационалном фестивалу анимираног филма деце и младих „Вафи” у Вараждину, у Хрватској.
e
Фото: Youtube Printscreen

Филм је настао током протекле године у оквиру пројекта „Anima SWair” и представља резултат промишљања деце и младих о очувању животне средине. Његову израду помогли су карловачка општина и Министарство просвете науке и технолошког развоја.

Рад на овом пројекту почео је у новембру 2019. године, када је 520 деце и младих из поменутих школа одслушало предавање о енергетској ефикасности, које је реализовао стручни тим из Дечјег културног центра Новог Сада, глумица Северина Простран Милетић и архитекта Весна Јаковљевић. Од укупног броја ђака који су присуствовали предавању, њих 120 је учествовало на радионицама, а у пројекат су била укључена и деца из друштвено осетљивих група. На радионицама у просторијама ОШ ”23. октобар”, у оквиру Едукативног клуба, стечена знања су утврдили и проширили истраживањима о еколошким проблемима у Сремским Карловцима.

Под руководством Студија ДОМ, ученици су снимили анимирани филм под називом „Овде треба направити мало реда”. Филм је преведен на седам језика. Превели су га ученици Карловачке гимназије, под руководством својих професора језика на часовима превођења. Превод на руски су урадили ученици основне школе са професором Данијелом Метикошем.

Премијера филма је изостала због епидемиолошких мера, али је представлљен и приказан премијерно у јутарњем програму Новосадске телевизије.

Након тога; приказан је и на телевизији  „Храм”, а затим и на  друштвеним мрежама.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести