Инфузија поезије у јавне просторе града

Повратак поезије на земљу, у јавне просторе, усмено предање, могле би бити неке од крилатица 11. међународног новосадског књижевног фестивала, који је почео данас.

Брод театар Студентског културног центра Нови Сад, затим и Трг младенаца, где је Фестивал синоћ званично отворен, била су прва места на којима су се нашли песници из Данске, земље у фокусу овогодишњег програма. Песник Томас Боберг добитник је награде “Нови Сад”, а у прилог популаризацији поезије са севера Европе, одакле долази и фестивалски лауреат, Друштво књижевника Војводине, које организује Међународни новосадски књижевни фестивал, објавило је антологију са песмама 12 посебно одабраних песника.

И поред драме коју је разрешила подршка Покрајинског секретеријата за културу, информисање и односе са верским заједницама, као и претходних година, Међународни новосадски књижевни фестивал ће поново промовисати релативно непознату књижевност без академских баријера и оних везаних за неприступачност поезије ширем аудиторијуму, што спада у основне намере оснивача и организатора ове манифестације. Књижевник Јован Зивлак, који је на челу фестивала, јуче је на конференцији за новинаре организованој на Брод театру на Дунаву, предочио да је Данска земља секуларизоване поезије, без светог ритма и традиције великих песничких тема. Зивлак је актуелну поетску сцену Данске представио као сцену грађанског, обичног, свакодневног духа, са Бобергом као перјаницом. Бобергово песништво, са најновијим издањем у трилогији “Ждерачи коња”, Зивлак је назвао негативном утопијом која савремени свет описује као тиранију.

Важност “инфузије поезије” на јавним просторима међу којима ће се, поред Трга младенаца, Змај Јовине улице и обале Дунава, наћи и кафе-клубови “Абсолут” и “Бистро”, истакао је и Владимир Гвозден, један од програмских уредника Међународног новосадског књижевног фестивала који је радио и као члан жирија Бранкове награде, ове године је у рукама Срђана Гагића. Гвозден је најавио симпозијум на тему “Поезија и баналност” као веома занимљив скуп.

- Како је Киш рекао, баналност је неуништива као пластична боца. Баналност нам је свима својствена, то је нешто што је заједничко. Поезија покушава да се еманципује од тога, али да ли успева, то ће, надам се, одговорити скуп - рекао је Гвозден.

На јучерашњој конференцији за новинаре говорио је и лауреат награде “Нови Сад”, Томас Боберг, који је, поносан на признање, открио да је сада други пут на Новосадском књижевном фестивалу у друштву сјајних данских песника који су добили репрезентативну антологију на српском језику.

Поред данских, Новосадски књижевни фестивал угостиће бројне друге, иностране, као и домаће песнике, али и прозне писце. 

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести