Историја као инспирација

Музеј савремене уметности Војводине приредиће током пролећа 2018, у оквиру обележавања 100. годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији,

репрезентативну изложбу слика и скулптура једног од најзнчајнијих српских ликовних уметника Милоша Шобајића. Изражавајући задовољство што ће његов вернисаж бити део великог јубилеја, Шобајић је прецизирао да ће темељ поставке бити нове слике, инспирисане историјом српског народа, уз остало и великом сеобом под Арсенијем Чарнојевићевим, овековеченом на чувеном платну Паје Јовановића. „Посебно импресивне ће, ипак, бити скулптуре које ћу да изложим, а највећа ће бити висока чак седам метара“, најавио је Шобајић током сусрета са замеником покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојшом Кузмановићем.

Милош Шобајић је рођен 1945. године у Београду, где је завршио Ликовну академију. Од 1972. живи и ради у Париз, мада заправо никада није напустио домаћу ликовну сцену. Током протеклих безмало пет деценија уметичког рада имао је више од 70 самосталних изложби и био део преко 420 групних поставки диљем света. Како наводи исоричар метости Дејан Ђорић, „дело Милоша Шобајића потпуно се самосвојно појавило у српској и европској ликовној сцени и од почетних, чисто сликарских домета, проширило до скулптура и инсталација”. „Милош Шобајић отвара оно тако интересантно поље деловања између традиције и авангарде, слика и објекта: ни реализам и фантастика као традиционални облици актуелног супротстављања неоавангарди, али ни експресионизам, апстракција или минимализам као кључне појаве не само у уметности двадесетог века – његов је опус заправо у знаку потраге за новим телом и новом усправношћу”, навод Ђорић. 

По речима директора Музеја савремене уметности Војводне Радована Јокића, с обзиром на то да је за април ове године у МСУВ планирана изложба радова из париске галерије „Де Центре“, предсојећи Шобајићев вернисаж могао би да буде и други корак у пројекту „Нови Сад-Париз“. „Због ефектније визуелизације Шобајићевих скулптура, сагледаћемо могућност да оне буду постављене и на плато испред зграде Музеја, док би се слике, чији садржај дише динамиком и енергијом, требало осветлити посебном расветом“, рекао је Јокић.

М. Стајић

Кузмановић: Реафирмација српске културе у Војводини

„Општа интенција Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама јесте реафирмација српске културе у Војводини, наравно уз неговање и свих других културних идентитета у покрајини. Обележавање 100. годишњице присаједињења смо означили као најважнији догађај у 2018, а изложба Милоша Шобајића би у уметничком делу требало да има доминантно место“, речи су др Небојше Кузмановића.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести