Карађорђе у акционом мјузиклу

У Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз почеле су пробе мјузикла „Црни“, по тексту Иштвана Балога из 1812. под називом “Црни Ђорђе“, који ће, у режији Жанка Томића,

премијерно бити изведен крајем јануара.

– Текст од пре два века биће куриозитет ове сезоне Новосадског позоришта. Мађарски комад о српском хероју Карађорђу, који је написан за време Првог српског устанка, користи јединствену оптику народног хероја из угла мађарских херојских митова, са наивношћу романтичарског духа. Романтичарски дух, наравно, постане ироничан у приступу адаптације и режије Жанка Томића – наводе у овом театру.

По Томићевим речима, „Црни” је, заправо нов комад настао новим писањем, риврајтингом, наивног романтичарског комада са певањем и пуцањем „Карађорђе“ Иштвана Балога, користећи само његову структуру.– Балогов комад се бави муњевитим успоном јунака Црног Ђорђа од усамљеног прогнаника до народног вође који на крају осваја и Београд, о народној буни званој Први српски устанак. Наш акциони мјузикл се, међутим, бави питањем: како би изгледао Последњи српски устанак. Па, као и углавном све око нас – пародично – објашњава редитељ Жанко Томић.

Драматург Ференц Немет подсећа да је Први српски устанак, предвођен Карађорђем (1768–1817), био изузетна позоришна инспирација мађарском драмском писцу и глумцу с почетка 19. века, Иштвану Балогу (1790–1873), пиониру мађарске позоришне уметности.Комад је премијерно изведен 1812, а затим забрањен, јер су „за време српског устанка у Бечу сматрали да је боље ћутати о оружаној борби Срба, а и борбу за слободу нису сматрали актуелном темом. А управо се та ослободилачка борба допала мађарској публици.” Но, игран је у Сегедину 1815. на српском језику, у преводу Јоакима Вујића, затим и у Новом Саду, Сомбору и Осијеку.

Карађорђа, односно Црног, у представи Новосадског позоришта игра Арпад Месарош, а у осталим улогама су Габриела Црнковић, Габор Понго, Емина Елор, Даниел Гомбош, Атила Немет, Лехел Шолтиш, Атила Мађар, Ливиа Банка, Атила Гириц, Золтан Ширмер, Мелинда Шимон...
Аутори адаптације су Жанко Томић и Ференц Немет, док ће се за сценографију, уз редитеља, побринути и Саша Сенковић, за костиме Јасна Бадњаревић, а за музику Давид Клем.

Н. П-ј.
 

Концерт и гостовања за рођендан

За рођендан Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз 27. јануара, глумци овог позоришта припремају концерт, на којем ће певати песме из представа с кућног репертоара. Уочи рођендана, у овом театру ће гостовати суботичко позориште “Костолањи” с представом “Мађар(ски)” у режији Андраша Урбана (23. јануара), и Народно позориште/Казалиште/ Непсинхаз из Суботице, са “Амадеусом” у режији Атиле Береша (24. јануара). Тих дана, тачније 25. јануара, биће изведена и представа “Мај је, уважени господине”, у режији Кинге Мезеи, у којој играју млади глумци овог театра.  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести