Катја Пеган: Мењати свет и комиком и тежим жанром

Гледалишче Копер, односно Позориште Копер, гостоваће ових дана на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз и извести две представе. У понедељак, 27. Марта, од 19 часова,

Новосађани ће моћи да погледају представу овог словеначког позоришта „Челичне магнолије” аутора Роберта Харлинга. Представу „Алан Форд (Повратак отписаних)” Предрага Луцича, рађену по култном стрипу, у режији нашег познатог редитеља Кокана Младеновића, којој не недостаје црни хумор, али ни коментар наше стварности, гледаћемо у среду, 29. марта,. Представе ће бити титловане са словеначког на српски и мађарски језик. 

„Челичне магнолије”, комичну мелодраму о шест жена, која се догађа у фризерском салону, где се често откривају интимне тајне, режирала је Катја Пеган, иначе и директорка Гледалишча Копер на чијем челу је од 2001, када је овај театар постао професионалан. Катја Пеган је до сада режирала око шездесет представа у Словенији, Хрватској и Србији, од чега 17 у поменутом копарском позоришту.

* Колико представе, с којима ћете гостовати у Ујвидеки синхазу, одражавају репертоарску политику вашег позоришта?

- У Новом Саду гостујемо с две представе, које одражавају две темељне оријентације нашег позоришта. Као мало, периферно позориште, које већину представа одигра на гостовањима, и приморано је да део дохотка оствари само, ограничени смо комичним и лакшим жанром, који омогућују преживљавање, а као једино професионално позориште на обали, које „образује„ публику, и већ петнаест година одражава свет и догађаје у њему, трудимо се, што је и сврха уметности, да променимо свет и друштво набоље. Верујем да позориште, па и наше, може то учинити, у било којем жанру, од „комедије дел арте„, булеварске, сатире, до мелодраме и озбиљнијих жанрова.

* Какву позицију има копарско позориште у односу на остала у Словенији?

- Наш простор је простор Средоземља, и сви наши идентитети се напајају из тога, тако да у словеначком позоришном простору представљамо некакав уникум, због избора текстова које црпемо из медитеранског „базена”. Иако смо друго најмање позориште у Словенији, имамо све што имају велики: добре глумце и добре редитеље, што потврђују многе награде с домаћих и иностраних фестивала. На Међународном фестивалу малих сцена у Кикинди смо освојили три награде, и добили позиве за гостовања на фестивалима и у позориштима некадашњих југословенских република.  

* Шта вашем позоришту значи, и како се на ваше позориште одражава сарадња са Ујвидеки синхазом?

- Већ неколико година крајем октобра и почетком новембра организујемо позоришне екскурзије, које комбинују разгледање туристичких знаменитости и посету позоришним представама. Тако смо обишли Словачку, Италију, Сарајево, Београд, Подгорицу, и у сезони 2013/2014 довели публику на представу „Опера ултима” у Ујвидеки синхазу. Иначе, кад већ питате о самој сарадњи театара, ја верујем да су гостовања у нашем некадашњем заједничком простору потребна, не само због размене представа и увида у нова, другачија позоришна виђења, него и зато што, на крају крајева, нисмо толико различити колико то можда изгледа на први поглед. Пре свега, није толико различита наша заједничка судбина у тим, за људе, преломним тренуцима, када се заједничким снагама морамо борити против безумља и нечовечности. И зато је јако добро да се знамо.

* Продукција представа и пројекција сезоне директно зависе од средстава. На који начин се финансира ваше позориште?Да ли на тај начин можете да реализујете све своје планове током сезоне?

- Средства добијамо из општинског и државног буyета али, да би могли да преживимо, морамо сами да остваримо део дохотка. Морате знати да се делатност Копарског позоришта не завршава само с пет или шест премијера у сезони, већ да су нам потребна и средства за организацију дечјег фестивала „На светионику”, које посети 4.000 малишана, и Летњег приморског фестивала с око 3.000 посетилаца. Све то није јефтино, а новцем који добијемо покушавамо да остваримо највише, и најбоље. Није лако, зато и већину представа радимо у копродукцији с другим театрима.   

* Ког бисте редитеља, или глумца, волели да ангажујете у вашем позоришту?

- Имам одличне глумце и кућног редитеља. Више имамо проблема с недостатком радних места у техничком сектору, јер се догађа да једне вечери и гостујемо и имамо представу на својој сцени, а да техничког кадра нема довољно. Кад будем успела да запослим технику, која ми треба, онда ћу да размишљам о новим глумцима и редитељима, и тада, наравно, само о најбољима!

Н. Пејчић

Фото: Јака Вармуж

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести