Представљено четврто коло капиталне едиције „Србија од 1914. до 1918. године”

Један од највећих квалитета капиталне едиције „Србија од 1914. до 1918. године” је њена интердисциплинарност и интеркултуралност.
Promocija održana u Galeriji RTS-a Foto: RTS
Фото: Промоција одржана у Галерији РТС-а Фото: РТС

Немајући за циљ стварања антологије, и не ограничавајући се на ауторе само из Србије, односно позивајући на сарадњу стручњаке из различитих научних области, те обнављујући и ратна и поратна издања тзв. его-докумената, настала је мозаичка збирка која омогућава како индивидуалан тако и надасве важан критички приступ наслеђу Првог светског рата.

Могло се ово чути у Галерији Радио-телевизији Србије на представљању четвртог кола поменуте едиције, заједничког пројекта новосадског „Прометеја” и РТС издаваштва. Међу 10 нових наслова су докторска дисертација Николе Марковића „Слика Немачке и Немаца у Србији од 1914. до 1918. године„, велики истраживачки рад Ратомира Дамјановића о Американцу др Едварду Рајану, те историјско-лингвистичка анализа ратне пропаганде коју је Гордана Илић Марковић урадила узевши као темељ опус аустријско-хрватског сатиричара Александера Рода Роде, који је био извештач из Србије за Ратни прес-биро Аустроугарске монархије. Ново коло доноси и виђења о Првом светском рату и Србији писца и новинара Арналда Фракаролија, као и грчког научника Лукијаноса Хасиотиса.

Говорећи о целини, о свих до сада објављених 50 књига едиције, директор Института за новију историју Србије др Миле Бјелајац оценио је да се ради о истинском подвигу који попуњава евидентну празнину у нашој историографији. Он је при томе посебно указао на значајан допринос науци наших савремених аутора, као што су Никола Марковић и Гордана Илић Марковић, а на сличном фону је говорио и о Лукијану Хасиотису, историчару из Солуна, напомићу да су књиге попут његове „Грчк-српски односи 1913-1918” веома драгоцене за боље разумевање овог периода наше историје.

„Цела едиција је добро компонована, књиге имају компетентне предговоре, научну апаратуру, одлично су илустроване а и саме корице је опремио на врхунски графички начин Атила Капитањ”, навео је др Бјелајац. На промоцији је запажено било и веома живописно казивање једног од аутора заступљеног у едицији Ратомира Дамјановић о др Едварду Рајану, који је месецима био једини лекар у окупираном Београду те је у том периоду обавио више од 8.000 операција и лечио оболеле од тифуса док на крају и сам није оболео...

Иначе, промоција је била прилика да буду представљена и два наслова из едиције објављена ван четвртог кола: „Бесмртна претходница - Ратници Црне руке” београдског књижевника Славише Павловића, као и „Топлички устанак 2017” проф. др Божице Младеновић, свеобухватно дело о једином устанку у Великом рату на територијама окупираним од војске Централних сила.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести