Спомен-плоча на родној кући Иштвана Конца

КАЊИЖА: На родној кући песника и адвоката Иштвана Конца (1937-1997) у Кањижи откривена је спомен-плоча, у присуству колега, поштовалаца његовог стваралаштва и житеља ове потиске варошице.
с
Фото: Dnevnik.rs

Спомен-плочу су открили председник Друштва књижевника Војводине Ђезе Бордаш и управитељ књижевне заоставштине Иштвана Конца Ибоља Вираг, а поезију истакнутог песника казивала је Марија Колар. Председник Друштва књижевника Војводине Ђезе Бордаш је истакао да је Конц неоспорно један од најзна- чајнијих писаца мађарске националности, међутим, његове песме су исто тако познате на српском језику јер, захваљујући препевима Јудите Шалго, Саве Бабића и Драгиње Рамадански, збирке његових песама су објављиване и на српском.

– Његове песме; које се тичу поднебља Тисе, стварно су од великог значаја, па је тако академик и професор Иштван Сели поетска остварења Иштвана Конца о овој реци убрајао у оне класичне вредности које су својевремено Шандор Петефи и Ади Ендре представили у мађарској литератури. Конц с тим остварењима улази и у јединствену мађарску књижевност као велики песник, иако није објавио много песама, али све су те песме врло израђене и врло дубоко мисаоне – указује Бордаш. 

Концова поетска остварења о Тиси убрајају се у оне класичне вредности које су својевремено Шандор Петефи и Ади Ендре представили у мађарској литератури

Конц је двоструки добитник књижевна награде часописа Хид, 1970. и 1987. године, најзначајније која се додељује књижевницима који стварају на мађарском језику код нас. Ибоља Вираг, управитељка књижевне заоставштине Иштвана Конца, рекла је да се две деценије после смрти песника на његовој родној кући поново открива спомен плоча, јер је претходна украдена.

Подсетимо, Друштво књижевника Војводине сваке године додељује награду за најбољу књигу на језицима националних мањина која носи име Иштвана Конца. У Кањижи у парку испред Градске куће раније је подигнут споменик Иштвану Концу и сликару Тихамеру Добоу.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести