Књиге, уметност и образовни програми

На Новосадском сајму од 6. до 12. марта одржаће се три манифестације: 23. међународни салон књига, 22. међународна изложба уметности „Арт експо”, 12. сајам образовања „Путокази”.

Како је данас најављено на конференцији за новинаре у београдском Медија центру, на Салону књига представиће се низ домаћих и страних издавача, у оквиру “Дана Лазе Костића” одржаваће се промоције нових издања, а гости Салона биће и писци, добитници престижних књижевних признања. Књиге ће се продавати уз велики попуст, посетиоце очекује бесплатан улаз.

Поред Награде „Лаза Костић” за најбоље књижевно дело, која ће бити уручена 6. марта, најављено је да ће 9. марта бити додељено признање за најбољу ликовну и техничку опрему књиге „Захарије Орфелин”, као и награда за фантастику у књижевности „Станислав Лем” издавачке куће “Соларис”. Иначе,на Салону књига биће обележено и више значајних јубилеја: 125 година од рођења Ива Андрића, два века од рођења Јована Суботића и две стогодишњице смрти - Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића.

Један од најатрактивнијих програма према оцени публике је Европски фејсбук песнички фестивал, за који влада велико интересовање, а одржаће се 11. и 12. марта. На Сајму ће бити речи и о Новом Саду као Европској престоници културе, а у плану су такође и програми посвећени популаризацији књижевности за децу. На том трагу расписан је ликовни и литерарни конкурс за ученике основних школа на тему „Мостови Иве Андрића”. Први пут биће додељена награда „Душко Радовић” за најбољу књигу за децу и младе, а уручење је 8. марта.

Изложба уметности „Арт експо” окупља уметнике и омогућава контакт стваралаца са широком публиком, промовише ликовну и примењену уметност, галерије, удружења, колоније, антикваре, колекционаре, аматере.. Централна поставка биће изложба слика поводом 10 година „Тамбурица Феста”. Удружење уметника Новог Сада и Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг” изложбом ће обележиће 65 година постојања. По 19. пут биће додељена Награду “Сава Шумановић“ за ликовну уметност.

На Сајаму образовања „Путокази“ наступиће сви факултети Универзитета у Новом Саду, као и три научна института, приватни факултети, високе и средње школе са територије Војводине, а акценат је на дуалном образовању.

Н. П.

Први сајам дигиталних комуникација

Од 10. до 12. марта  биће одржан први сајам који ће на једном месту окупити заједницу дигиталног света Србије, за који влада изузетно интересовање па се очекује и велики број учесника, а дан раније ће почети конференција БлогОпен, на којој ће публика пратити студије случајева најуспешнијих блогова и блогера, имати прилику да сазна све о блогерским нишама, блогерским навикама, циљевима и мотивацијама.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести