Коме звоне школска звона

Недавно је у велелепном холу Скупштине Србије, поводом обележавања Недеље парламентаризма, отворена несвакидашња изложба фотографија „Велики одмор“ аутора Саше Радовића.

Изложба се лепо уклопила у сценографију нашег најрепрезентативнијег скупштинског здања али је брзо остала у сенци оних којима су поруке сјајних фотографија намењене. А оне су визуелни вапај за решавање нашег најактуелнијег и најболнијег проблема -очигледног стрмоглавог пада наталитета и наглог повећања броја неписмених у нашој земљи.

Без велике помпе изложба је тихо нестала из хола парламента и потом се, као да је залутала, нашла у Галерији Огранка САНУ у новосадском Платонеуму, где је још сутра могу погледати, такође залутали, љубитељи фотографије. „У селима Србије се више не рађају деца”, објашњава аутор изложбе Саша Радовић. „Све више младих напуштају села и покушавају да нађу егзистенцију у неком од већих градова. Србија има више од стотину школа које похађа једно или два детета. Ово је фотографска прича о деци која живе и школују се у самоћи”.

Фотографије дочаравају језиве слике школа које се не одржавају, буквално пропадају. Посетиоци изложбе се питају: коме звоне школска звона у којима нема ђака? Аутор настоји да одговори: „Фотографијама покушавам да изражавам став према актуелним догађајима. Немам намеру да повећавам свест о друштвеним приликама, већ желим да ставим тачку на опсесије које ме плаше”. Радовићеве фотографије треба видети. Оне не говоре, већ вапе, тако да њихове поруке сигурно јасно препознају чак и они који не умеју да читају слике.

Боривој Миросављевић

Изложба „Жена 2017”

У холу новосадског Аполо центра у среду у 19 часова биће отворена изложба фотографија „Жена 2017” Фото, кино и видео савеза Војводине. Поставком је обухваћено укупно 89 радова 63 војвођанска аутора.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести