Корнелије Ковач први лауреат Награде „Дарко Краљић”

Удружење композитора Србије је ове године установило награду за музичко стваралаштво у домену популарне музике која носи име Дарка Краљића, а први лауреат је Корнелије Ковач.

Једногласну одлуку да прва награда, која носи име најплоднијег и најзначајнијег аутора забавне музике у другој половини 20. века, припадне Ковачу донео је стручни жири Удружења композитора Србије у саставу: Радослав Граић (председник) и композитори Раде Радивојевић, Зоран Лесендрић, Срђан Марјановић и Александра Милутиновић.

У образложењу се наводи да Корнелије Ковач припада групи композитора популарне музике који специфичан ауторски израз изграђују остваривањем синтезе различитих стилова.Стваралачки опус овог уметника био је инспирисан рокенрол прогресивношћу, импровизационим особеностима yеза, архаичношћу изворног фолклора и непосредношћу поп израза, а академско образовање омогућило му је комплексно поимање музике које се одразило на сложену хармонску, формалну и стилску структуру његових композиција, истиче жири.

Већ на почетку каријере, како подсећа жири, рад у оквиру Корни групе, наговестио је тежњу Ковача ка аутентичној музичкој експресији и формирању високих естетских критеријума којима се руководио у годинама стваралаштва које су наступале.Жири посебно истиче квалитет сарадње коју је остварио са Здравком Чолићем и Бисером Велетанлић, као и низом певача из бивше Југославије, затим Шпаније, Велике Британије, Чешке, Грчке, Француске, Јапана, Венецуеле.

У образложењу се наводи и да се свестраност музичке личности Корнелија Ковача огледа и на подручју примењене музике о чему сведочи импозантан број од 55 остварења на пољу позоришне и филмске музике.Ковачу ће награда, која подразумева плакету и новчани износ, бити уручена 1. децембра у Сава Центру на ауторском концерту који организује Удружење композитора Србије.
 

Велики опус инструменталне музике

„Корнелије Ковач је један од ретких аутора који је константно компоновао на поезију наших великих песника, а припада и малој групи аутора који су се бавили инструменталном музиком коју је сабрао на шест албума”, констатовао је жири.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести