Критичко издање Андрићевих дела

Задужбина Иве Анрића је јединствена установа у нашој култури и прослава 40 година од њеног настајања је лепа прилика да научним и осмишљеним начином учвршћујемо

Андрићево дело у српском језику, казао је  Танјугу академик Миро Вуксановић, председник УО Задужбине Иве Андрића. Вуксановић је нагласио да смо сада на прагу 2017. године када се навршава 125 година од рођења Иве Андрића.

- Двојбе не може бити, Андрић је напревођенији српски писац. То траје дуго и то није искључиво последица Нобелове награде. Има доста нобеловаца који су готово заборављени, а Андрића у светској књижевности одржава универзалоност његових романа и приповедака- казао је Вуксановић.  За њега нема дилеме да ли је Задужбина завршила све неопходне припреме за објављивање критичког издања Андрићевих сабраних дела.

- Тај дуго одлагани посао Задужбина је поверила приређивачком тиму који чине млади, одважни историчари књижевности. Усвојена су правила за рад и наша задужбина је планирала да у 2017. години буде критички приређено пет књига приповедака што их је Андрић за живота објавио”, казао је Вуксановић. Наш академик је истакао да задужбина у Андрићевој јубиларној години планира и објављивање свечаног броја годишњака који излази тридесетак година и у целости посвећен Андрићевом животу и раду.

-У нашим плановима је и свечано уручење Андрићеве награде у сарадњи са другим установама и удружењима. Српска академија наука и уметности већ припрема међународни скуп о Андрићу и очекује се да ће бити саопштена нова сазнања и тумачења његовог дела”, казао је Вуксановић.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести